КИРИЛ ТОПАЛОВ ПРЕДСТАВИ „ЖИВОТ ПО НЕИЗБЕЖНОСТ. МЕМОАРЕН РОМАН“

Анжела ДИМЧЕВА

 

 

Рядко в Софийската градска художествена галерия може да се видят 200 почитатели на литературата, изпълнили до краен предел това изискано арт пространство. Премиерата на новата книга на проф. Топалов „Живот по неизбежност. Мемоарен роман“ беше ключово събитие за литературната общност на столицата. С тази премиера беше даден старт на поредица от тържества по повод 80-годишнината на любимия преподавател от СУ на няколко поколения студенти.

Събитието беше организирано от Държавния културен институт към МВнР, чийто дирeктор г-жа Снежана Йовева-Димитрова приветства присъстващите с думите: „Това събитие е част от програмата „Пишещите дипломати“, чрез която даваме възможност на настоящи, бивши и бъдещи дипломати,  изкушени от перото, да ги срещаме с публиката. Това е втората книга на проф. Топалов след „Софийски истории“, която представихме в същата програма преди две години“. Г-жа Йовева акцентира на най-знаковите моменти от биографията на Кирил Топалов – преподавател, дипломат (Гърция, Ватикана и Малтийския орден), директор на Националната библиотека и Фонд „Научни изследвания“, общински съветник.

За книгата подробно говори доц. д-р Йордан Ефтимов: „Не за първи път Кирил Топалов използва похвата да говори за себе си в трето лице. Това е мемоар, в който са разказани различни истории, но в тях е вградена поука. През годините авторът се е изявявал като белетрист, драматург и учен. Той е добър познавач и на литературната, и на политическата история. Тук присъстват много ипостаси на автора – Студента, Асистента, Професора, Дипломата, Директора… Той разговаря с Петър Динеков, с Радой Ралин, Йордан Радичков, Лили Иванова, разказвайки своите анекдотични срещи и описвайки епохата, в която се случват. Книгата не върви последователно, а по един сложен, хитроумен начин… Виждаме тези фигури в тяхната абсолютна същина, напр. Йордан Радичков казва: „Писателското кафене е като Сточна гара, където можеш да срещнеш всякакви хора“… Има много на брой пишещи дипломати, но Кирил Топалов счита себе си за дипломатстващ писател“.

Актьорът Георги Наваков запозна публиката с предговора към изданието. Кирил Топалов благодари на издателство „Бард“ и на нейния управител г-жа Анелия Андонова, която каза: „Познавам Кирил Топалов от 1979 г. и се радвам, че 80 е само цифра и по никакъв начин той не е намалил своята енергия. Изключително прецизен е към всяка дума – истинско удоволствие е да работя с него. Той е от тези личности, които са комплимент за нашата нация“.

Кирил Топалов разказа подробности за известни писатели-дипломати, които са допринесли много за имиджа на България, споменавайки Боян Ничев, Иван Славов, Яни Милчаков, Ангел Димитров, Христо Георгиев: „Докато бях посланик в Гърция, заедно с проф. Боян Биолчев няколко пъти посещавахме ректора на Атинския университет и го убеждавахме, че трябва да въведе славистиката като като специалност, защото това е един могъщ университет… Дипломацията е занаят, който се учи цял живот. Това е изключително отговорна и сложна професия“.

Събитието беше уважено от г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, от г-н Иван Кондов, служебен министър на външните работи, от вицепрезидента в периода 2012-2017 г. д-р Маргарита Попова, Надежда Нейнски – бивш министър на външните работи, Мирослав Боршош – зам.-кмет на Столична община, от десетки дипломати, писатели, журналисти, учени и хора на изкуството. Прозвуча поздравителен адрес от посолството на Гърция, а повече от час авторът раздаваше автографи на стотиците си почитатели.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Проф. СТОЯН ДЕНЧЕВ С НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА
Next post MИХАИЛ МИХАЙЛОВ /БИОГРАФИЯ + РАЗКАЗ