КАКВО ИМА В „ДВОЙНОТО ДЪНО НА ПИЛОТСКИЯ КУФАР“?

Анжела ДИМЧЕВА

 

Йордан Колев е сред най-четените белетристи през последните пет години. Още с първия си роман „Кацането“ и с двете части от трилогията „Хилядолетната битка“ („Лабиринт“ и „Пазителят и кобрата“) той се утвърди като майстор на криминално-психологическия трилър – едновременно с български и чуждестранни персонажи и космополитен, историко-митологичен дух. Читатели и критици са впечатлени от белетристичния талант на пилота Йордан Колев – дългогодишен ас, управлявал „Боинг“ и „Еърбъс“ по всички континенти. И днес той продължава да лети като служител на Държавния авиационен оператор, но неговата страст е писането.

По повод 60-ата му годишнина в столичния клуб San Marco се състоя изискано тържество и премиера на новия му сборник с разкази „Двойното дъно на пилотския куфар“ („Книгомания“, 2024). Водещ на събитието беше Димитър Туджаров-Шкумбата, който в типичното си скечово амплоа развесели публиката с вицове за пилоти.

Сериозната част обаче беше дело на акад. Владимир Зарев, който преди 7-8 години пръв е дал път на белетриста. Той очерта стила, сюжетите и посланията на автора: „…Неговите истории са повече от сполучлив опит на летеца да слезе от необята на небето в необята на думите, на Словото. Лабиринтът винаги ме е впечатлявал. Една сложна фигура, в която пространството е умишлено намалено и сгъстено, а времето – умишлено удължено. Влизайки в него, ние ставаме жертва на уловки, задънваме се, връщаме се, загубваме се, лутаме се в търсене на изхода. Сякаш точно на този принцип са изградени чудесните, несвършващи разкази на Йордан Колев в новата му книга“.

Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, връчи на Йордан Колев Грамота за принос към съвременната българска литература, цитирайки Кант, който казва: че възвишеното е красиво плюс страх от гибел: „Скъпи Данчо, сигурен съм, че ти нямаш страх от гибел, но си измислил част от текстовете си на голяма височина. Затова твоята литература е преживяна, възвишена литература. Радостно е, че с талантливите си книги ти стана много бързо член на Съюза на българските писатели и получи високото признание на колегите“ .

Издателят Илиян Андонов потвърди, че този сборник е приключение, което ни хвърля по целия свят, а пилотският нюх е създал особена чувствителност и художнически поглед.

До Йордан Колев беше изпратен поздравителен адрес от президента Румен Радев, който изразява възхищението си от книгата „Двойното дъно на пилотския куфар“, събрала толкова интересни истории.

На финала на юбилейната вечер авиоинженерът Орлин Георгиев обяви подробности за една благородна инициатива – събиране на средства за поставяне на бюст паметник на Димитър Списаревски в градината пред Софийския университет и поставяне на реплика на неговия самолет. Орлин Георгиев е автор на наскоро излязлата книга „Димитър Списаревски. Живот, легенди, митове и факти“ (2024). Изданието е обогатено с уникални цветни илюстрации и поразяващи факти за живота на героя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОЕТИЧНИЯТ ТРИПТИХ – ЗА И ОТ РОЗА БОЯНОВА
Next post ВИОЛЕТА БОНЧЕВА /СТИХОТВОРЕНИЯ