ИСТОРИЯТА НА ЕДНА СНИМКА…

Константин ЕЛЕНКОВ

 

Не зная как се е запазила тази снимка. Вероятно и заради размерите… Историята е следната. Есента на 1973-та, октомври, поетът Борис Христов мина през редакцията на в. „Вечерни новини” – да даде, или да разбере ще пускаме ли негови стихове…

Преди още да съм му обяснил, че Младен Исаев (консултант по поезията) е писал „не” върху стиховете му, в стаята се втурна фотографката на вестника Асенка Желева:

– Коста, моля те с твоя гост да излезете на булеварда! Трябва да снимам за утрешния брой! А е добре да има хора – поне вие двамата!..

Нямаше как – излязохме!

На другия ден се появи снимка на 4-5 колони, водеща, на цяла страница, с текст:

“Преустроеният булевард „Ленин” („Цариградско шосе”).

И – ние, двамата с Борис Христов, според сполучливата режисура на Асенка,  оживотворявахме пейзажа. Така, вместо със стихове, Борис Христов беше представен със… снимка! И то – заедно с критика, който има смелостта на напише рецензия за втората му стихосбирка „Честен кръст”, анатемосана свише…

След тая моя рецензия и аз бях попарен: името ми не се появи в нито един от докладите за критиката, които покойният Богомил Райнов стъкмяваше прилежно.

…Дотогава поетът беше неизвестен за широката публика. И Асенка не бе оценила стойността на документа – при разчистване на бюрото си или преди да напусне вестника, ми даде снимката – за спомен!..

Това за снимката… За булеварда – от тогава поне два пъти го преправят и ремонтират. Никой никога обаче няма да се сети да го оживотворява: животът измете всякоя надежда за поезия!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 146 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ
Next post ГЕРГЬОВДЕН – ДЕН НА ХРАБРОСТТА