НАЦИОНАЛЕН СТУДЕНТСКИ КОНКУРС

На 18 юни 2020 г. в Руския културно-информационен център в София бяха обявени победителите в Националния студентски конкурс „Светът между войната и мира – 75 години от Победата над хитлерофашизма“.  Историята, поуките, последствията от Втората световна война, съвременните измерения, бъдещето към което вървим са въпроси, които винаги са вълнували младите хора. За да живеем в мир и разбирателство, трябва да е вечно жива паметта за войната и героите, загинали за нашата свобода.

Конкурсът беше организиран от Фондация „Устойчиво  развитие за България”, Студентският съвет на ВСУ „Черноризец Храбър и Организиционен комитет в състав: Национално представителство на студентските съвети в Република България, Съюз  на учените  в България, Сдружение  „Български антифашистки съюз“, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски”, Съюз на Българските писатели, Съюз на българските журналисти, Представителството на Россътрудничество в България – Руски културно-информационен център, Союз друзей Болгарии – Москва.

Конкурсът се проведе под патронажа на Посолството на Русия в България

За научна и творческа изява на студентите бяха обявени 30 примерни теми, като най-голям интерес предизвикаха направленията  „Дипломация“, „Военна история“ „Геополитика“, Културно-социални измерения на националната идентичност и Втората световна война“.

В конкурса, освен студенти от български ВУЗове се включиха и студенти от Русия, Великобритания и други.

Работите оцени авторитетно научно жури в състав: проф. д. н. Нина Дюлгерова – председател на журито, проф. д-р Андрей Андреев, проф. д.ф.н. Ваня Добрева, доц. д-р Благовеста Иванова, Генералния консул на Русия във Варна Владимир Климанов,  проф. д-р Дарина Григорова, доц. д-р Тихомир Стойчев

Научни консултанти от Русия бяха историците проф. к.и.н. Юрий Никифоров и Евгений Спицин

Наградите бяха връчени по време на творческа среща с участието на студентите, организаторите и научното жури

Голямата награда в конкурса и първо място в раздел „Геополитика“ беше присъдена на Александър Узунов от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“,

Победители в раздел „Дипломация“ станаха студентът от Санкт-Петербург Делян Балев  /1-во място/, Валентин Марков от ВСУ «Черноризец Храбър» /2-ро място/ и Димо Русев от ВТУ «Св.св.Кирил и Методий» /3-то място/;

В раздел «Военна история» победители са студентите от ВСУ «Черноризец Храбър»  Пресияна Попниколова /1-во място/ и Олександър Ингор /2-ро място/;

В раздел «Културно-социални измерения на националната идентичност и Втората световна война» на 1-во място в раздела «Църква и религия» се класираха близначките Елизавета и Полина Шулепови от РИУ «Плеханов» – Москва, по тема «Архитектура» на 1-во място е Станислав Георгиев от ВСУ «Любен Каравелов», а в раздел «Презентации» победител е Преслава Градева от Лондонски университет «Кралица Мари». Наградата за най-млад участник получи Мария Пейчинова от СУ «Св.Климент Охридски».

Всички участници в конкурса получиха дипломи и книги издадени от Фондация «Устойчиво развитие за България», сред които книгата на проф. Орлин Загоров «Въведение във философията на устойчивото развитие», книгата на проф. Нина Дюлгерова «Българо-руски акценти на Третата българска държава», Поетичната антология «За Русия с обич» , книгата на Жоро Цветков «България – Русия заедно или разделени», Сборника «Победата над фашизма – поуките за света и бъдещето на човечеството» и др.

Гости на събитието бях: Съветника на Посолството на Русия в България Роберт Шестаков, Генералния консул на Русиявъв Варна Владимир Климанов /член на журито/, Снежана Тодорова – председател на Союза на българските журналисти, Румен Петков – Председател на ПП АБВ, Игор Завялов – председател на Съвета на ветераните към Федерацията на руските съотечественици в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОДИР ИЗГУБЕНИЯ ОРИГИНАЛ
Next post ХІV  НАЦИОНАЛЕН  КОНКУРС ЗА ПОЕТЕСИ