ИНА ИВАНОВА ПОЛУЧИ НАГРАДАТА „ХРИСТО ФОТЕВ“

Стихосбирката „Нещата,за които мълчим“ на Ина Иванова е тазгодишният носител на престижната бургаска награда за поезия “Христо Фотев“. По традиция церемонията се провежда на Благовещение, когато е рожденият ден на поета. Тази година отбелязахме 90 години от рождението му. Голямата награда на Община Бургас връчи Диана Саватева, зам.-кмет по култура и вероизповедания. Тя поздрави Ина Иванова от името на кмета Димитър Николов.
Пластиката „Златно перо“ на Съюза на българските писатели, която получава носителят на наградата „Христо Фотев“, бе  връчена от Роза Боянова. Трима автори бяха с равен брой точки и получиха съпътстващи награди – Едвин Сугарев с „Блудни синове“, Георги Николов с „Както се отваря небе“ и Керана Ангелова с „Дървото с наровете“.
Книгата на Виолета Кунева с „Кучето на Персефона“ също попадна в тясната номинация. Наградите връчи Амалия Гешева, зам.-министър на културата. Тя поздрави присъстващите от името на министъра на култура Кръстю Кръстев и не скри възхищението си към града и неговите таланти, като отправи и сърдечни комплименти към Община Бургас за организирането на конкурса.
За най-добра дебютна книга награди получиха Антонона Георгиева за стихосбирката „Сол“ и Биляна Димова за „Телесно“. Отличията връчи директорът на Дирекция „Култура и Връзки с обществеността“ Весела Йорданова.
Наградата за дебют се връчва в памет на бургаския поет и редактор Росен Друмев, по предложение на Иван Сухиванов от Сдружение на българските писатели.
Церемонията бе предшествана от впечатляващ музикално-поетичен спектакъл на изтъкнатия бургаски режисьор Христо Симеонов.

Община Бургас

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post МЕЖДУВРЕМИЕТО КАТО ЖАНР (РОМАНЪТ)
Next post 25 МАРТ – ДЕН НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ