ИЛКО КАПЕЛЕВ ПРЕДСТАВИ „ПОЛЕТ ПО ВРЕМЕ НА БУРЯ“

Писателят Илко Капелев е добре познат в средите на съвременните автори – особено сред ямболската общественост, сред която живее и твори като поет, журналист, публицист, есеист. В дългата си журналистическа кариера е написал над 4500 статии, репортажи, есета. Той е автор на 11 книги – поезия и художествена проза.

Илко Капелев зарадва колегите си в София, като представи новата си стихосбирка „Полет по време на буря“ (изд. „Български писател“, 2022) в клуб „Парнас“ на Съюза на българските писатели. Събитието се водеше от председателя на СБП Боян Ангелов, който акцентира на биографията и оригиналния стил на автора: „Край бреговете на река Об Илко Капелев е натрупал знания и мъдрост, ширина и простор, които са се отразили в поезията му. Той борави еднакво добре с класическия и свободния стих. тематичните приоритети на тази поезия са любовта и родолюбието“.

Стана ясно, че авторът е от строителите на Западен Сибир. „Отидох уж само за една година през 1981 г. да поработя, а останах 12 години. Като ученик обичах да чета Джек Лондон. Мечтаех си за мразовитите степи, исках да измина пътя на този велик писател в Далечния Север. Река Об ме опияняваше – на места е широка 90 км. Седях на брега и поемах вдъхновение от мощта ѝ. Бях в компанията на руси, украинци, българи. Събирахме се и пиехме водка до припадък, но аз всичко описвах. Там написах доста произведения. Отидох не за да спечеля пари, а да видя как се живее – в прозаическата ми книга „Сибирски дневник“ са събрани моите приключения. На север се живее много трудно, но страшно интересно. Освен че работих, аз учих в „Максим Горки“, където се запознах с изключителни авторитети. Новата книга е сборна – стиховете са избрани от написаното през 45 години. Това е книгата на моя живот“ – каза Илко Капелев.

Свои впечатления за автора споделиха Иван Есенски, Петър Андасаров, Ивайло Диманов и Бойко Ламбовски.

В авторския рецитал прозвучаха десетина стихотворения.

 

Из новата стихосбирка:

 

ПОЛЕТ ПО ВРЕМЕ НА БУРЯ

 

откъснах се от теб природо

но трябва да се освежа

едно листенце ще е пода

на който благо ще лежа

 

ще светна слънцето и тихо

глава на него ще склоня

сега ти посвещавам стиха

във който ще те съхраня

 

аз нямам време да се туля

зад облаци и черен дим

животът ми във тебе хлуе

небесносин и невредим

връхлитат ме стрелби и бури

и мълнии ме громолят

природо светла в мен ти тури

искра от въглен неполят

 

заспивам в листите ти горо

но трябва да се освежа

преди да си представя бора

под който вечно ще лежа…

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ТОДОР КАРАКАШЕВ С НАЦИОНАЛНА НАГРАДА
Next post ПОКАНА