ИЗЛОЖБА НА СЪВРЕМЕННИ ИКОНИ

Изложба на съвременни икони на Юрий Кузнецов беше открита на 16.06.2016 г.

в Центъра „Човек – Земя – Космос“ в УВЦ „Юрий Гагарин“ в „Камчия“ от президента на Славянския форум на изкуствата „Золотой Витязь“ Николай Бурляев. Форумът дари 20 репродукции на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“.

10 11

Събитието е част от провеждащият се в „Камчия“ Славянски форум на изкуствата „Золотой Витязь“, организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България“ и СОК „Камчия“ и ще продължи до 14 юли.

Иконите на Юрий Кузнецов се отличават с особен орнаментен стил, който е негова запазена марка. Този похват заляга в основите на орнаментната система и става известна като „Кузнецово писмо“. След смъртта на автора в този стил рисува неговата дъщеря Марина Филипова.

„Моите икони са способни да донесат изцеление или да помогнат при вземане на трудно решение. Но за това най-вече трябва вяра. Ако внимателно се вгледате, очите ви ще изберат тази икона, която ви действа най-силно – предизвиква чевство на умиротворение, облегчава физическата и дешевната болка“, казва преди години авторът за своите произведения.

Иконите на Кузнецов красят храмовете, манастирите, частни колекции и административни сгради в Русия. От днес те могат да се видят и в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“.

Програмата на Славянския форум на изкуствата „Золотой Витязь“ продължава с прожекция на филма „Любовь и правда Федора Тютчева“ с участието на Николай Бурляев и Инга Шатова, а утре е творческата вечер на Александър Петров – носител на „Оскар“ и лауреат на Държавна премия на Руската федерация, член на Съюза на кинематографистите на Русия, на Международната асоциация на аниматорите и на Американската киноакадемия.

Събота е посветена на 55-годишнината от създаването на филма на Андрей Тарковски „Иваново детство“ и среща с изпълнителя на главната роля Николай Бурляев. В неделя от 14 ч. е представянето на лентата „Гогол. Ближащий“ с режисьор Наталия Бондарчук.

19 (1)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post „ЗОЛОТОЙ ВИТЯЗЬ“ ОТКРИВАНЕ
Next post СЛАВЯНСКАТА КУЛТУРА ВЧЕРА – ДНЕС – УТРЕ