ИЗЛОЖБА НА ВЛАДО ПЕНЕВ В „АНЕЛ“

 ИЗЛОЖБА „ПЪТЕКИ НА ВРЕМЕТО“ НА ВЛАДИМИР ПЕНЕВ В ГАЛЕРИЯ „АНЕЛ“

 

На 5 март 2024 г. по повод откриването на изложбата „Пътеки на времето“, чийто автор е известният живописец Владимир Пенев, беше организиран изискан вернисаж, уважен от президента Румен Радев, Н. В. Симеон Втори и министъра на културата Кръстю Кръстев. Сред останалите гости бяха съветниците на президента – доц. Пламен Славов и Димитър Здравков, секретарят Илин Димитров, както и Боян Ангелов – председател на СБП, член-кор. Иван Гранитски, проф. д.ик.н. Стоян Денчев, проф. д.п.н. Александра Куманова, проф. д.ф.н. Валери Стефанов, член-кор. Аксиния Джурова, проф. Валентин Старчев, проф. д.из. Чавдар Попов, проф. Ивайло Мирчев, д-р Николай Василев; известните майстори на четката Емил Стойчев и Николай Янакиев, популярните поп изпълнители Васил Петров и Панайот Панайотов, писателите Петър Андасаров, Атанас Звездинов, Димитър Васин, Стоянка Боянова, Минко Танев.

Гостите бяха приветствани от Ангел Симеонов – собственик на галерията, който в експозето си определи Владимир Пенев като многопластова, скромна, но в същото време изключително колоритна и много цветна личност. Той му посвети стихотворението си „Улицата“, обявявайки: „Някога нас ни събра улицата като метафора, философска категория и светоглед – виждате сега многообразието на градската улица в неговите картини“. Ангел Симеонов поздрави и дамите в залата със стихотворението „Българка“.

Изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева – куратор на изложбата, говори подробно за живописния магнетизъм на представените картини. Тя направи аналогии и с поезията на Пеньо Пенев, защото в тази живопис образите асоциативно преминават през виденията по съдбовната пътека на времето: „Идейният ключ е в поезията на баща му, Пеньо Пенев – „Всеки своя пътека си има / Всеки бърза и търси човека“. Картините се разгръщат като осветени пространства на духа, организирани в цикли като „Брегът“, „Паднали небеса“, „Улицата“, „Остров за двама“, „Модели“, „Маса за двама“, „Залив“, „Измъчени чувства“.

Президентът Румен Радев напомни, че двамата с Вл. Пенев са родени в Димитровград: „Горд съм, че моят град ражда изкуство на световно ниво! Откъде идва тази сила на въображение и пресъздаване на света? Може би от поезията на неговия баща, може би от онази епоха, наситена със неудържим устрем и всеотдайност да се строи, но в същото време и с реализъм, и с търсене на истината… Истинският оптимизъм е този, когато можеш да погледнеш във себе си и да откриеш същността и философията на живота – това виждам в тази невероятна изложба. Поздравявам организаторите, защото Музей-галерия „Анел“ се превърна в храм, в който българското изкуство е на почит“.

От своя страна, Владимир Пенев призна: „Художникът не е човек, който може да рисува, а който не може да не рисува“. Включените в изложбата 52 живописните платна могат да бъдат разгледани до 14 април 2024 г.

В последвалата артистична програма се включиха Георги Черкин (пиано) и Боян Ангелов с поетичен поклон „Пеньо Пенев“ от неговата книга „П(р)освещения“, а  Иван Гранитски говори за съхранението на българската култура в това време на нихилизъм, загуба на идеали и безпаметство. Той определи два от портретите в изложбата като емблематични: на Пеньо Пенев и на Владимир Маяковски: „Тепърва България ще оценява поезията на Пеньо Пенев, както и създадените живописни храмове от Владимир Пенев“.

Финал на вечерта поставиха проф. д.ик.н. Стоян Денчев и проф. д.п.н. Александра Куманова. Те връчиха на официалните лица уникален том – 1800-страничен епохален труд Енциклопедия „Православието в България“ с автор проф. Милен Куманов. Книгите бяха приети с благодарност от президента Румен Радев, Н. В. Симеон Втори, министъра на културата Кръстю Кръстев и от поета и меценат на изкуствата Ангел Симеонов.

 

Анжела Димчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post „ПТИЦА С ЕДНО ПКРИЛО“ С ПРЕДСТАВЯНЕ ВЪВ ВРАЦА
Next post РЕЦИТАЛ ЗА 8 МАРТ