ИВАН МАРАЗОВ НА 80 ГОДИНИ

 Древността е аксиома, която обаче разкрива много бавно истинската си красота и непонятното си влияние върху следващите цивилизации, които днес наричаме модерен свят. За проникването в света на предците ни са нужни учени като проф. Иван Маразов. Вече 60 години той дълбае пластовете на познанието за траките – бит, митове, ритуали, артефакти. Приносът му за признаването на тракийското изкуство като едно от най-древните в света е безспорен. Славата му в академичните среди е световна. Около тази теза се обединиха учените, писателите, студентите на Иван Маразов, дошли на неговата юбилейна вечер за 80-тия му рожден ден на 16 март 2022 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Събитието се водеше от Иван Гранитски, писател и издател, който през последните години популяризира творчеството на известния траколог чрез нови издания.

В приветствието си Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България, подчерта: „За мене е огромна чест да присъствам на това невероятно събитие. Забележителна годишнина на учен със световна слава, човек, заради когото ние българите имаме огромно самочувствие, защото когато говорим на международни форуми с историческа насоченост, ние казваме, че сме от страната на проф. Маразов. Вие, професоре,  изписахте хиляди страници, изнесохте чудесни лекции, организирахте изложби. За всички нас вие ще останете човекът, който създаде Света на траките. Вие сте човек институция…“

Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, поднесе поздравителен адрес, в който се казва: „Вашето място като изкуствовед, културолог и писател е значимо и представлява фундамент на научните познания за изкуството на Древността. Творчеството Ви придава авторитет на СБП. От сърце Ви желая здраве, вдъхновение и творческа енергия! Българската култура има нужда от Вашата проникновена мисъл, от опита Ви на изследовател, от високо професионалната експертиза, от която да черпят познания новите поколения учени“.

 

Анжела Димчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОКАНА
Next post „СЛУЧАЯТ ДЖЕМ“ – КНИГА ЗА „НЕУДОБНАТА“ ИСТИНА