ИВАН ГРАНИТСКИ С НАГРАДАТА „ЕВТИМ ЕВТИМОВ“

На 23 май т.г. в Народно читалище „Братя Миладинови – 1914“ – Петрич бе връчена Националната награда за поезия „Евтим Евтимов“. Неин носител стана Иван Гранитски – поет, литературен критик, издател, чл.-кор. на БАН. При награждаването Боян Ангелов (председател на СБП и председател на журито) говори за многото ипостаси, притежавани от Иван Гранитски, сред които се отличава поетическата му дарба да свързва епохите и да пренася в съвременността наследството, оставено ни от древните траки.

Поднесени бяха цветя пред паметника на Евтим Евтимов, намиращ се на площада, носещ името му. А в детския отдел на читалищната библиотека ученици от трети клас на Трето основно училище „Гоце Делчев“ в града участваха в олимпиада по български език, на която се справиха блестящо с поставените им задачи.

Събитието бе уважено от зам.-кмета на Община Петрич Кирил Танушев от Димитър Чолев, председател на Постоянната комисия по образование, култура и вероизповедания при Общинския съвет, от учители, читалищни дейци, общественици. Сред присъстващите бяха секретарят на читалището Гичка Тренева, както и писателите Венко Евтимов, Надя Попова, Петър Андасаров, Стоян Милев и Петя Хантова (членове на СБП). Водеща бе поетесата Павлина Иванова. Учениците в града, завършили годината с отличен успех, получиха като награда книги от съвременни български автори на издателство „Захарий Стоянов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОКАНА
Next post ПЛАМЕН ТОТЕВ С НАГРАДАТА „ЛОВЕШКИ МЕЧ“