ИВАЙЛО ДИМАНОВ С НАГРАДА „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“

ИВАЙЛО ДИМАНОВ Е НОВИЯТ ЛАУРЕАТ НА НАГРАДАТА „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“

 

На тържествена церемония в галерия-книжарница „София-прес“ беше връчена тазгодишната награда за литература „Христо Смирненски“. Тя е основана преди пет години от Българската социалистическа партия и от Съюза на българските писатели. В словото си Боян Ангелов изясни принципа на определяне на носителя, говори за влиянието на Смирненски в развитието на поезията през 20. век и подчерта, че е важно да се припомня литературното наследство на този изтъкнат наш поет в днешното раздирано от противоречия време: „Години наред името на Христо Смирненски беше отминавано с пренебрежение и страх от  управляващи, медии, политици и чужди фондации. През 2023 г. отбелязваме 125-ата годишнина от рождението на гениалния поет, публицист и общественик Христо Смирненски, отишъл си от света в нищета и ненавършил дори 25 години…“

Боян Ангелов обяви името на новия лауреат Ивайло Диманов – поет, публицист, журналист, сатирик.

Наградата беше връчена от г-жа Корнелия Нинова – председател на БСП. Тя се обърна към публиката с думите: „Тази награда е знак и  вик да се пазят българските класици. Преди пет години забелязахме процеса на подмяна, на неглижиране на българска история, класика и народопсихология – дори и в учебниците на децата. Стараем се все повече да налагаме ценности, на които ние като партия държим. Не бих искала да политизирам това високо събитие, но като народен представител аз мога да допринеса за нова културна политика. Само припомням, че и тези дни, когато се обсъжда бюджета на държавата, културата отново е пренебрегната. Ако се върнем назад, ще видим, че именно в тежки времена българската духовност е превеждала България през кризите. Автори като вас би трябвало да обърнат тенденцията. Нека пазим децата, в учебниците има абсурдни тълкувания на важни събития… Подменена е същността на българското семейство. Трябва да сложим край на този негативен процес. Бъдете по-гръмогласни! Не се предавайте, ще успеем в мисията си да спасим националната идентичност“.

В отговор Ивайло Диманов припомни знакови творби на Смирненски и каза своето стихотворение „Рецитал”. Той благодари на журито, че е оценило неговото творчество и посвети наградата си на своята майка, която беше в залата: „Тази награда е чест и голяма гордост за мене! Ако Смирненски беше жив днес, как ли щеше да реагира на омерзителната действителност? Вероятно щяха да го арестуват за „Червените ескадрони“… Очевидно нищо не се променя в света…“. Той говори и за мизерния бюджет за култура – 0.4%, с който дейците на културата мизерстват.

За творчеството на Ивайло Диманов се изказаха Венко Евтимов, Николай Шопов и Атанас Звездинов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр.36, 2023
Next post МАРТЕН КАЛЕЕВ / БИОГРАФИЯ + РАЗКАЗ