„ЗОЛОТОЙ ВИТЯЗЬ“ ОТКРИВАНЕ

В „Камчия“ започна Славянският форум на изкуствата „Золотой Витязь“

 

Славянски форум на изкуствата „Золотой Витязь“ се провежда в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Престижното събитие е организирано от Фондация „Устойчиво развитие за България“, СОК „Камчия“ и  Славянския форум на изкуствата „Золотой Витязь“, с президент народният артист на Руската федерация Николай Бурляев – писател, поет, драматург, член на Президиума на Обществения съвет на Министерството на културата на РФ, на Патриаршеския съвет по култура и на ръководството на Съюза на кинематографистите в Русия.  Тази година Форумът протича под знака на Министерството на културата на Руската федерация. 26

В продължение на месец на сцените в СОК „Камчия“, Варна, Шумен и София ще бъдат показани шедьоври на руското кино. За да ги представи пристига плеяда руски звезди на киното, сред които художник-аниматорът Александър Петров – носител на „Оскар“ (за анимационния филм „Старецът и морето“, 2000 г.) и лауреат на Държавна премия на Руската федерация, член на Съюза на кинематографистите на Русия, на Международната асоциация на аниматорите и на Американската киноакадемия; Инга Шатова – актриса и директор на Кинофорума „Золотой Витязь“; Леонид Мозговой – заслужил артист на Русия, актьор в театъра и киното, лауреат на наградата „Ника“, за най-добра мъжка роля; народната артистка на Русия Нина Усатова – носител на ордена „За заслуги пред Отечеството“ – за принос в развитието на театралното изкуство, и на премията „Ника“ за най-добра женска роля; режисьорът Борис Лизньов, Наталия Петрова – директор на киностудия, генералният продуцент Олег Ситник и др. 34 11

31

Специални гости на откриването на Форума бяха Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук, зам.-кметът на Община Варна Коста Базитов, Председателят на Славянската академия на изкуствата Елка Няголова, представители на обществени организации и дейци на българската култура и много гости на комплекса.

„Символичен е фактът, че руската и българската словесност са базирани на кирилицата. Фестивалът, който се провежда в „Камчия“, ще помогне за съхранението на славянската култура, а Фондация „Устойчиво развитие за България“ е доказан фактор в развитието на диалога между нашите две страни. Форумът „Золотой Витязь“ 2016 ще открие нови звезди на небосклона на руско-българското партньорство“, каза при откриването Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук.

„За славянското единство мечтаха много велики умове, спомнете си Александър Пушкин и Фьодор Тютчев. В това време на разделение, „Камчия“ устоя, тя стана опора на славянството“, допълни в приветствието си Николай Бурляев.

„Золотой Витязь“ се бори за истината и обединява творците за благородни каузи. Ние не само пишем с едни букви, не само миналото ни е общо, такова е и бъдещето ни. Срещите ни с руското изкуството през предстоящия месец ще ни доближат до истината, доброто и красотата“, приветства гостите Станка Шопова.

С решение на президиума на Славянския форум на изкуствата „Золотой Витязь“, тя бе удостоена с престижната златна статуетка „Золотой Витязь“. „Статуетката се връчва на Станка Шопова – председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“ и изпълнителен директор на СОК „Камчия“, за изключителен принос за развитие на славянското изкуство“, обяви президентът на Славянския форум на изкуствата Николай Бурляев.

Събитието бе открито с химна на „Камчия“, изпълнен от актрисата и певица Грета Ганчева и с красивите български народни танци на Академичния танцов театър към ВСУ „Черноризец Храбър“. Вечерта продължи с прожекция на филма „Русалка“ на Александър Петров и филма на Николай Бурляев „Лермонтов“, който тази година чества 30-годишнина от създаването си.

В богатата програма на форума до 12 юли са включени изложби, мастър-класове, дискусии, прожекции и кино лектории. В комплекса ще бъде открит Клуб на изкуствата, на който „Золотой Витязь“ ще дари повече от 50 игрални, документални и анимационни филма.

Изтъкнати творци в областта на културата от България и Русия ще участват в международната конференция „Славянската култура – вчера – днес – утре“ на 21 юни, а по-късно същият ден народният артист на Русия Леонид Мозговой ще представи своя моноспектакъл „Пушкин“.

Варненската публика ще има възможност да види още „Гоголь. Ближайший“ с участието на Николай Бурляев и Инга Шатова, „Излечить страх“ на режисьора Александър Пархоменко, шедьовъра „Анна от 6 до 18“ на Никита Михалков, „Остров“ ще бъде представен от Народната актриса на русия Нина Усатова и 77-минутна колекция от руски анимационни филми.

17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПРАЗНИК НА МЛАДИТЕ ТАЛАНТИ И ДРУЖБАТА
Next post ИЗЛОЖБА НА СЪВРЕМЕННИ ИКОНИ