ЗЛАТНОТО ПЕРО НА РУСИЯ – 2020

Организационният комитет на Международния конкурс – Национална литературна премия „Золотое перо Руси – 2020“ („Златното перо на Русия – 2020“) обяви приключването на петнадесетото си издание и покани за участие на тържествена церемония за връчване на наградите на отличените от различни страни.

Обявени са следните имена за личности и творци от България:

  • Почетен диплом на учредителите и медал „Ф.И.Достоевски – За красота, хуманизъм и справедливост“ на носителя на Златното перо Станка Шопова. Наградата е за „Изключителния й принос в световната култура и подкрепата й на литературните проекти на Русия“. Присъжда й се и Диплом „За висока гражданска позиция за укрепване на дружбата между Русия и България“.
  • С медал „За заслуги към културата и изкуството“ се награждава Н.П. извънредния и пълномощен посланик на Р.България в Руската федерация Атанас Кръстин. С това отличие е награден и Валентин Стефанов Петров – За многогодишни заслуги в областта на българо-руския културен обмен.
  • В номинация „Поезия“ сребърен лауреат става Мариана Николова – за творбата й „Триптих за любовтта“.
  • В номинация „Историческо наследство“ „Сребърно перо на Русия“ получава Мина Карагьозова за произведението си „Светлата памет на моя дядо Атанас“

Преди три години Организоционният комитет на фестивала учреди и Номинация „Духовност“, като на победителите се връчва Диплом „Бисер Киров“. В тазгодишния конкурс такава награда ще получат осем творци.

Награждаването ще се състои на 30 октомври в гр. Москва в Централния дом на литератора.

За петнадесетте години на своето развитие Международния конкурс „Золотое перо Руси“ приобщи и подкрепи хиляди творци от различни страни. Само в ХV издание през тази година свои произведения в многообразните номинации представиха 35 000 творци от 72 държави. 100 членно авторитетно жури и консултанти оцени постъпилите творби. Изключителна е заслугата на създателите и организаторите на този проект Александър Бухаров и Светлана Савицкая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЧЕСТИТ ПРАЗНИК
Next post  НАПУСНА НИ ПИСАТЕЛЯТ НАЙДЕН АНГЕЛОВ