ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ С НАГРАДАТА „ДИМИТЪР ДИМОВ“

Проф. ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ – УДОСТОЕН С НАГРАДАТА „Проф. ДИМИТЪР ДИМОВ“

 

Проф. Златимир Коларов бе удостоен с националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“ на церемония в Ловеч. Професорът е лекар, писател и сценарист. Отличието му бе връчено на рождената дата на проф. Димитър Димов – 25 юни, от кмета на община Ловеч Страцимир Петков.

„Приемам тази награда с голямо удовлетворение, но и отговорност към доверието на тези, които ми я връчват, и които ще прочетат за нея. За мен това е една от големите литературни награди в страната. Димитър Димов е бил и лекар, и писател, и безспорен класик. Това да се доближиш до него, макар и с конкурс, е много голяма отговорност. Не можеш да слезеш по нивото си оттук нататък“, каза за БТА проф. Коларов.

Наградата е учредена през 2014 г. от Община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели – София, в чест на 105-годишнината от рождението на големия писател и драматург. Присъжда се веднъж на три години за цялостно творчество на български белетрист или драматург с трайно присъствие в съвременната българска литература. Носителят на приза получава специално изработена статуетка и грамота.

На церемонията по връчване на отличието присъства и председателят на Съюза на българските писатели (СБП) Боян Ангелов. По думите му Димитър Димов е един от класиците на българската литература. Има драматична съдба, защото неговият роман „Тютюн“ при написването получава обструкции от много литературни критици, но Димов превъзмогва всички тези неща и успява да се утвърди като писател с европейска известност. Той е бил и председател на Съюза на българските писатели известно време и е гордост за Община Ловеч и за СБП да съществува такава награда на името на проф. Димитър Димов, счита Боян Ангелов.

„Литературните награди на името на известни български писатели, вече починали, представляват ръкотворен паметник на тези творци. Те допълват техния образ и всеки, който получи тази награда, заживява с биографията му и се стреми да достигне до неговото ниво“, добави председателят на СБП.

Според него, когато в едно общество има проблеми във всяка една област – и социална, и икономическа, тогава се появява истинското творчество. То не е изсмукано от пръстите, то се ражда от самия живот, а самият живот е по-необичаен от всяко едно творческо въображение, каза Ангелов.

Той посочи още, че една държава с вековна традиция в словесната култура, защото България и кирилицата са дали литературните езици на много европейски страни, не може да има слаби писатели.

„Нашият език е създаден от царе, патриарси и светци, и не може да не ражда красива литература. Има писатели, които можем да наречем живи класици. И сред младите, и сред по-възрастните има талантливи творци, но държавата по някакъв начин трябва да им помага“, каза още Боян Ангелов.

След връчването на награда гостите изгледаха филма „Триптих за Димитър Димов“ (БНТ, 2005), първият документален филм за писателя, чийто автор на сценария е именно проф. Коларов. Режисьор е Валентина Фиданова – Коларова, която също бе сред присъстващите.

Златимир Коларов е професор по ревматология. Роден е на 31 май 1954 г. в София в семейството на лекари. Автор е на 35 литературни книги и 20 сценария. Носител е на 30 литературни награди, пет от тях международни, две за цялостно творчество – една национална и една от САЩ, и 11 филмови. Има и над 590 научни труда.

Председател е на Съюза на писателите лекари в България „Димитър Димов“ от 2014 г., а от тази година – генерален секретар на Международния съюз на писателите лекари UMEM. 

 

                                                                                                              БТА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НОВО ПАРТНЬОРСТВО МЕЖДУ СБП И СЪЮЗА НА ХЪРВАТСКИТЕ ПИСАТЕЛИ
Next post Вестник „Словото днес“, бр.24, 2024