ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ С НАГРАДАТАТА „ГЕОРГИ КАРАСЛАВОВ“

ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ Е НОСИТЕЛЯТ НА НАГРАДАТА „ГЕОРГИ КАРАСЛАВОВ“ ЗА 2022 ГОДИНА

 

На 14 октомври се проведе Церемония по връчване на Национална литературна награда за проза на името на академик Георги Караславов.

Гости, ученици от ОУ „Георги Караславов“ кв. Дебър и домакини поднесоха цветя на паметника на Георги Караславов в центъра на квартал Дебър, и по традиция посетиха къща музей „Георги Караславов“.

От 18 часа във фоайето на Образцово „НЧ Св. Св. Кирил и Методий-1894 г. – гр. Първомай” се проведе десета юбилейна Церемония по връчване на наградата. Боян Ангелов-председател на Съюза на българските писатели, обяви името на лауреата. С голямото отличие бе удостоен проф. Златимир Коларов.

Наградата, придружена от Диплом и Знак на града, връчи заместник кметът на община Първомай Радослава Ставрева.

От името на читалищните деятели Специалната награда „Муза” за проза и Диплом връчи Ана Сиракова –председател на Образцово „НЧ Св.Св. Кирил и Методий-1894г. – гр. Първомай”.

Лауреатът проф. Златимир Коларов, доктор на медицинските науки, е автор и съавтор в над 590 научни труда, сред които една докторска дисертация, над 165 оригинални статии и 101 научни обзора в български списания; 28 художествени, драматургични, публицистични, научно-популярни книги; автор на два сценария за игрални филма, на сценарии за документални и научно-попурярни филми и на над 250 публикации в литературни и електронни издания.

Негови разкази, интервюта, книги и новели са публикувани в специализирани литературни издания на английски, френски, немски, испански, италиански, гръцки, португалски, руски…

Златимир Коларов е отличен с 56 национални и международни награди – 20 като лекар и преподавател, 26 отличия за белетристични и 10 за кинотворби. Носител на Специална награда за цялостно творчество – Международен литературен конкурс „Изящното перо”- Салон за българска култура и духовност- Чикаго 2021 г. Член на: Съюза на българските писатели, Съюза на учените в България, Българския П.Е.Н. център, Съюза на българските филмови дейци – секция „Сценаристи”, Съюза на българските журналисти. Негови произведения прозвучаха в изпълнение на ученици от СУ „Проф. д-р Асен Златаров” – Първомай. Откъси от „Снаха” и „Татул” прочетоха ученици от ПГСС „Васил Левски” в града.

На ритуала по връчването на наградата присъства и писателят Христо Славов- предишният носител на Националната награда „Георги Караславов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЧЕСТИТ 100-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ!
Next post ПЕТЪР АНДАСАРОВ НА 85