ЗВЕЗДИ ПЯХА В СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Анжела ДИМЧЕВА

 

ЗВЕЗДИ НА РОДНАТА ПОП МУЗИКА ПЯХА В СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 Творчеството на поетесата Джина Дундова-Панчева беше повод на 20 юни в столичния клуб „Парнас“, собственост на Писателския съюз, да се съберат на едно място писатели, лекари и знакови изпълнители от жанра на популярната музика: Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Христо Деянов и Боян Михайлов.

Джина Дундова-Панчева нашумя през последните години, когато нейни текстове за поп песни, както и за детската публика, спечелиха редица награди. Затова премиерата на нейната антологична книга „На границата между два сезона“ (изд. „Богианна“, 2022) беше компилация между литературно четене и песенни интерпретации. Събитието беше открито от председателя на СБП Боян Ангелов, който е редактор на стихосбирката: „Тя е поетеса на осмислените емоции. И точно тази способност да одухотворява всекидневието отключва очарователното ѝ умение посредством думите да рисува облаци и слънца, птици и ухания. Като лайтмотив в книгата се налага внушението, че поезията и музиката са посестрими и техните хармонични честоти огласят не само нашата действителност, но и вселенските потайности“.

Артистично поднесен рецитал от десет стихотворения прозвуча в изпълнение на младите актьори Калоян Димов и Никол Василева. Нели Рангелова взриви публиката с песента „Тангото на живота“, а Маргарита Хранова изпя „Моя късна любов“ – една великолепна балада. И двете песни са по стихове на Джина Дундова-Панчева и по музика на Иван Кръстев. В експозето си Христо Деянов разказа как от години работи успешно с Джина и вече имат 5 общи песни. Той изпълни „Сега е късно за илюзии“ по негова музика, а Боян Михайлов извика нестихващи аплаузи с песента „Откривам те“.

Началото и краят на тази топла лятна премиера – синтез на изкуствата – бяха маркирани от арфата на Анжела Маджарова – наша талантлива арфистка, концертираща по световните сцени.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА ДЕЦА „СТОЯН ДРИНОВ“
Next post 160 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПРОФ ИВАН ШИШМАНОВ