ЗВЕЗДИ ПЯХА В СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Анжела ДИМЧЕВА

 

ЗВЕЗДИ НА РОДНАТА ПОП МУЗИКА ПЯХА В СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 Творчеството на поетесата Джина Дундова-Панчева беше повод на 20 юни в столичния клуб „Парнас“, собственост на Писателския съюз, да се съберат на едно място писатели, лекари и знакови изпълнители от жанра на популярната музика: Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Христо Деянов и Боян Михайлов.

Джина Дундова-Панчева нашумя през последните години, когато нейни текстове за поп песни, както и за детската публика, спечелиха редица награди. Затова премиерата на нейната антологична книга „На границата между два сезона“ (изд. „Богианна“, 2022) беше компилация между литературно четене и песенни интерпретации. Събитието беше открито от председателя на СБП Боян Ангелов, който е редактор на стихосбирката: „Тя е поетеса на осмислените емоции. И точно тази способност да одухотворява всекидневието отключва очарователното ѝ умение посредством думите да рисува облаци и слънца, птици и ухания. Като лайтмотив в книгата се налага внушението, че поезията и музиката са посестрими и техните хармонични честоти огласят не само нашата действителност, но и вселенските потайности“.

Артистично поднесен рецитал от десет стихотворения прозвуча в изпълнение на младите актьори Калоян Димов и Никол Василева. Нели Рангелова взриви публиката с песента „Тангото на живота“, а Маргарита Хранова изпя „Моя късна любов“ – една великолепна балада. И двете песни са по стихове на Джина Дундова-Панчева и по музика на Иван Кръстев. В експозето си Христо Деянов разказа как от години работи успешно с Джина и вече имат 5 общи песни. Той изпълни „Сега е късно за илюзии“ по негова музика, а Боян Михайлов извика нестихващи аплаузи с песента „Откривам те“.

Началото и краят на тази топла лятна премиера – синтез на изкуствата – бяха маркирани от арфата на Анжела Маджарова – наша талантлива арфистка, концертираща по световните сцени.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА ДЕЦА „СТОЯН ДРИНОВ“
Next post 160 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПРОФ ИВАН ШИШМАНОВ