ЗА ЛИТЕРАТУРАТА И КИНОТО

Импресии, есета, мисли (Избрано).

 

Автор Златимир Коларов

КЛМН, 2024

Избрани импресии, есета, разсъждения и мисли за литературата и киното,

в които споделям свои виждания за композицията, стила и формата на литературната творба, за смисъла на изкуството изобщо, за отговорността на автора пред читателя и зрителя, и други съкровени мисли и идеи…

 

МАЛКО ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Книга е публикувана по повод 70-ата ми годишнина. Включва 60 текста, компилация на текстове от три други мои книги: „Откровения. Книга първа – за книгите и литературата“, КЛМН, 2020 г., „Откровения. Книга втора – за филмите и киното“, КЛМН, 2022 и „Откровения. Книга трета – живея в два паралелни свята (Интервюта, идеи, мисли)“, КЛМН, 2022. Четиридесет и два  от текстовете са посветени на литературата, Осемнадесет – на киното плюс въведение и заключение.

 

ОТКРОВЕНИЕ

В тази книга, компилация на текстове от три други мои книги, споделям как ме е осенила идеята и как съм написал всяка своя книга и сценария за всеки мой филм. След всеки текст, посветен на съответната книга или филм, включих част „Мисли, провокирани от книгата“, или от филма съответно, в които разкривах мои виждания, мисли и идеи за различни литературни и филмови теми и аспекти под формата на разсъждения, есета, мисли. След публикуване на книгите осъзнах, че текстовете от „Мисли провокирани от…“ биха били интересни за хора, които се интересуват от специфични моменти от литература, сценаристика и кино и реших да ги публикувам в отделна книга. Това е един друг поглед към трите книги от различен, страничен ъгъл, засекретен в тях, скрит в сянката на останалите текстове и поради това в известна степен неясен и размит. Този нов прочит на отделните глави на трите книги е и възможност текстовете да стигнат до по-голям брой читатели, което е целта на всеки автор, издател и творец. След заглавието съм посочил книгата или филма, провокирали написването на съответния текст.

Искрено споделените неизбежни колебания, съмнения, вълнения, разочарования и надежди, съпътстващи творческия път на всеки един творец, определят книгата като „надникване в творческата лаборатория“ на писателя, където творбата се ражда във вглъбение, сумрак и тишина.

 

Проф. Златимир Коларов

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОКАНА
Next post НЕЛИ ГОРАНОВА ПРЕДСТАВИ „КАТО ТИХА ВЪЗДИШКА“