ЗА ДОСТОЙНИТЕ ЧЕДА НА РОДОПА ПЛАНИНА

Благовеста КАСАБОВА

 

Христоматията „Незабравимите забравени“ (в два тома) на Светозар Казанджиев отразява дълбоката му връзка с родния му родопски край, с хората които са му вдъхвали и вдъхват живот, които всеотдайно са работили за просветното и културно развитие за този, магнетично привличащ край на нашето Отечество. Включените в съдържанието и на двата тома на „Незабравимите забравени“ са видни представители на едно неотдаванащо историческо време, активно участвали в събития, процеси, явления характеризиращи обществения и културен живот в частност и на родопски селища, и са носители на високи идеи за бъдещето не само на родния им край, но и на целокупната ни родина.

Светозар Казанджиев разкрива, вниквайки пространно, духовната и нравствената им същност, готовността им да посветят талант и усилия на просвещението, общественото и културно израстване на своя роден край. Значимостта на стореното от тях е с обич, и с чувство за дълг – и то не само защото са родопчани, но и творци. Авторът си е поставил сериозна цел – да извади (по-голяма част от тях) от забвение, породено от безхаберие и чувство за самодостатъчност на самообявилите се за „велики“ и единствени които отричат всякаква приемственост между поколенията създали непоклатима основа на съвременната българска художествена литература, публицистика, наука, изкуство.

В първи том на Христоматията Светозар Казанджиев е включил плеада творци, живели и „строили“ през първата половина на 20 век и техни следовници в по-късни години. Той проследява живота и дейността им още от ранни години, до самата им смърт. Емоционално, аналитично и фактологически обосновано е „издухал“ пепелта от имената на такива достойни родопчани и българи като Христо Попконстантинов – оригинален разказвач и просветител мисионер; Стою Шишков – посветил живота и делото си на българското образование и научна дейност; Екзарх Стефан български – ревностен пазител на прославието, професор в Духовната академия, една от най-ярките личности в църковната ни история; Константин Чилов – български лекар от европейски мащаб, учен и родолюбец; Анастас Стайков – най-яркия живописец на родопския край и още – писатели, актьори, художници – всички видни творци от нашето съвремие, родени и израсли в различни селища на магичната планина прославили я в творенията си.

Естествено е всеки творец, заел се с такава – забележителна по обем, изследователска работа, поставил си висока родолюбива цел, да не може да избегне и идеалистичната  нотка, изграждайки творческата и човешката биография на своите герои. Такова е усещането и при Светозар Казанджиев, но подобен (национално извисен) подход още повече засилва и уплътнява личностно, придава му и човешки образ.

Втория том на Христоматията „Незабравимите забравени“ включва по-широк спектър от имена – имам предвид личности, които не са родени в родопския край, но по някакъв начин са допринесли за неговото обществено и културно развитие, за известността му. И тук авторът е подходил отговорно, фактологически правдоподобно, без да пренебрегва емоционалната нотка. Характеризирайки героите си, Светозар Казанджиев същевременно анализира действията им, постъпките им допринесли и с – любовта си, към родния край , за изграждането на своеобразна галерия на „строителите“ на родопския край. Примерно личности като полк. Серафимов, Николай Вранчев, Владимир Рилски, Атанас Капитанов, Петър Стойков, Христо Караманджуков, наред с по-известните наши и чужди творци като Любомир Левчев, Васко Василев, Тодор Коруев, Стефан Данаилов, Уилям Мередит, Ласло Наги, Расул Гамзатов и още редица заслужили с делата си за този край личности.

Няма да е пресилено ако кажа, Светозар Казанджиев е сътворил не по-малко значимо дело, от делата на тези – наистина достойни люде, които е включил в съдържанието на Христоматията „Незабравимите забравени“ (I и II. Т.). Трудното и противоречиво време, в което са живели и творили неговите герои – всеки в своята област, напомня на днешното, раздирано от проблеми, нравствени и социални трусове, отцепредателства, но Светозар Казанджиев – подобно на своите герои, не се е поддал на манипулации, не станал предател на Отечеството си, а като истински творец и родолюбец е изпълнил блестящо писателския си дълг с издаването на бележитата Христоматия „Незабравимите забравени“ „строители“ на съвременна България.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post  „НИЙ ДИГАМЕ МОЛЕБСТВЕНО ДЕСНИЦИТЕ…”
Next post ЙОРДАН ПЕЕВ С ПРЕСТИЖНА НАГРАДА