ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЛИТЕРАТУРЕН ДУХ…

ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЛИТЕРАТУРЕН ДУХ И ЗА ТЪРГОВСКИТЕ МАРКИ В БЪЛГАРСКАТА  ЛИТЕРАТУРА

 

Любомир ЧЕРНЕВ, писател

 

След петдесет години много малко хора в България ще знаят кой е Иван Вазов. Да не говорим за Яворов, Дебелянов, Траянов, Смирненски, Вапцаров… Ще ни докарат на това дередже всички соросоиди, америки за България и много други подобни грантове, целящи убиването на идентичността ни като народ. Радвам се, че няма да го доживея. Докато държавата не започне да се грижи за българската култура и българската литература сме обречени на бездуховност, безкултурие, безкнижие и безбожие. И постепенно ще изчезнем като народ.

Докато младите не започнат да четат българска литературна класика и докато имаме писатели – търговски марки, които създават литературен вкус, който почти убива литературния вкус, нищо добро не ни чака. Какво ли ни чака? Безнадежност културна, която води до безмозъчност човешка. И защо почти никой не прави нищо в нашата бедна Родина да се противопостави на ужасната политика на тези, които ние сме избрали да ни управляват? Не е ли време някой да помисли, че България ще умре без култура и без литература? Защо трябва да се самоунищожим като народ? Писал съм много неща за уродливата кампания на тези, които се опитват да унищожат традициите в българската литература. Всуе… Не знам вече кого да призова – в защита или на дуел…

Не са ми по ръста нито чуховщината, нито господиновщината, нито терзиевщината… Нито другата …щина. Нито америките във всичките им проявления за България. Искам само едно – да оцелеем като народ и да бъдем културен народ. Другото е от Лукавия… А може би него трябва да призовем, за да спасим страната си от …него? Едва ли. Аз съм против.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОКАНА
Next post ГЕОРГИ ПЕНЧЕВ – ОТКЪС ОТ КНИГАТА МУ „БЪЛГАРСКИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ РОМАН – трета част“