ЗАСЛУЖЕНИ НАГРАДИ  ЗА 1 НОЕМВРИ

ЗАСЛУЖЕНИ НАГРАДИ  ЗА 1 НОЕМВРИ – ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

 

Ръководството на СБП връчи на 1 ноември  2022 г.  Грамоти за принос и за заслуги към съвременната българска литература. Тази година тържеството се състоя в Музей-галерия „Анел“ с присъствието на повече десетки писатели и интелектуалци.

Водещи на тържествената церемония бяха Боян Ангелов – председател на СБП, и Анжела Димчева.

В началото беше отбелязано, че Денят на народните будители е знаков празник в българския календар, а заслугата за неговата поява е на

Стоян Омарчевски – министър на народното просвещение, който през 1922 г. предлага на Народното събрание утвърждаването на тази дата като почит към възрожденците, революционерите и строителите на съвременна България . Честването на будителството е прекъснато по време на комунистическия режим (1945-1989) и е възстановено през 1992 г. по идея на проф. Петър Константинов – председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“.

За да открие литературната вечер, пръв на сцената беше поканен поетът Ангел Симеонов – собственик на Музей-галерия „Анел“, с чиято щедрост вече три години СБП разполага с възможността да провежда рецитали и премиери в най-просторното, изискано и артистично пространство в София. Основен акцент в програмата на вечерта беше отбелязването на 300 годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и връчването на Грамоти за принос и заслуги към съвременната българска литература. В словото си Боян Ангелов отбеляза: „Живеем в сложно време. Но точно днес празнуваме 300-годишнината от рождението на светеца на България Паисий Хилендарски. Той успя с една тънка книжка да спаси българската държава – да спаси  историята на две български империи, да се обърне и каже в очите на своя сънародник Евгениус Вулгарис: „О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречеш Болгарин…“. Проф.  Марин Дринов пише в своите трудове, че  Българското възраждане  трябва да започне с написването на „История славеноболгарская“. Боян Ангелов говори подробно за делата и харизмата на личностите от Великата четворка: Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели и Неофит Рилски. Той прехвърли мост през времето – от Кирил и Методий през Черноризец Храбър и Йоан Екзарх до днешните будители.

Боян Ангелов награди с Грамота за заслуги към съвременната българска литература личности, които не са членове на СБП, но правят така, че литературата ни да съществува: проф. д.ик.н. Стоян Денчев – председател на Общото събрание на УниБИТ, Владимир Пенев – художник, Иван Коджабашев издател и писател, Тина Драмбозова – секретар на стожличНЧ „Пенчо Славейков 1921“ –  София. Грамоти за принос в съвременната българска литература получиха писателите: Захари Иванов – председател на Асоциацията на софийските писатели, литературният критик Панко Анчев, белетристките Димитрина Бояджиева и Бригита Йосифова, поетите Кирил Назъров, Розалия Александрова и Демир Демирев.

Последва връчване на членски карти на новоприетите членове на СБП, сред които бяха: Васил Люцканов, Ива Спиридонова,  Даниел Тунев, Маргарита Мартинова, Димитър Воденичаров, Георги Найденов и други.

В поетичния  рецитал участваха: Матей Шопкин, Петър Андасаров, Атанас Звездинов, Иван Есенски, Димитър Милов, Иван Гранитски, Виктория Катранова, Кети Бозукова, Стоянка Боянова, Минко Танев, Наталия Ерменкова, Виолета Станиславова.

Събитието се реализира със съдействието на 24/42 Estate Winery, чието кристално бяло вино създава неповторима емоция и ражда нови приятелства.

–––––––––––

През същия ден в Зала „Средец“ на Министерството на културата бяха наградени 39 заслужили дейци в областта на културата и изкуствата. Наградите бяха връчени от заместник министрите на културата проф. д-р Борислава Танева и доц. д-р Пламен Славов. Сред отличените творци  бяха и  членове на Съюза на българските писатели. С най-високото отличие на Министерството на културата – Наградата „Златен век – огърлие“  са удостоени писателите Анжел Вагенщайн и Петър Анастасов. „Златен век“ – звезда“ получи писателят Румен Стоянов, а със „Златен век – Печат на Цар Симеон“ бе награден писателят Светозар Казанджиев, председател на Дружеството на писателите в Смолян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post АНГЛИЯ! АНГЛИЯ… КАКВА Е ТЯ, ЗА БОГА?..
Next post АХМЕТ АТАСОЙ ОТПРАЗНУВА 60-ГОДИШНА ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ