ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН 100-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

На 6 юни 2023 г., в Ямбол отпразнува своя 100-годишен юбилей писателят-разказвач Кръстьо Рибаров – най-възрастният автор в света, (по сведение на ГИНЕС), издал дебютната си книга „Нашенски зевзеци” на 98 годишна възраст в тандем с дъщеря си Тоня Борисова – писател, актриса и филмов сценарист, и внучката си Сълзица Борисова – художник на корицата.
Стогодишния си юбилей писателят посреща с четири книги: второто издание на „Нашенски зевзеци” и трилогията „Спомени за един изгубен свят”. Кръстьо Рибаров е родственик на летописеца Захарий Стоянов; член е на Дружеството на ямболските писатели и Почетен член на Конфедерацията на българските писатели.
Да поздравят и наградят с обичта си юбиляра в Ямбол надойдоха от близо и далеч все скъпи роднини – синове и дъщери, внуци и правнуци, племенници и приятели на Станка и Кръстьо Рибарови.
С приветствени адреси Кръстьо Рибаров бе почетен от Президента на Република България г-н Румен Радев, кмета на Община Ямбол – г-н Валентин Ревански, от г-н Георги Георгиев – кмет на Община Тунджа, както и от г-н Тенко Тенев – председател на Дружеството на писателите в Ямбол, г-н Станислав Марашки – председател на Конфедерацията на българските писатели и г-жа Виолета Димитрова от издателство „Вилком”, дало живот на три от книгите на автора.
Приветствие и подаръци от Община Ямбол поднесе зам. кметът г-н Енчо Кирязов, а от Община Тунджа – г-жа Диана Иванова – директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“.
За чудесната атмосфера на тържеството допринесе дъщерята на юбиляра Тоня Борисова, носител на Почетния герб на Община Ямбол. С емоционалния си разказ за живота и творческата дейност на баща си тя развълнува присъстващите.
Следвайки родолюбивата традиция, най-малкото листенце от Родовото дърво – 8 годишният Павел Иванов, правнук на Кръстьо Рибаров, развълнува юбиляра и присъстващите с чудесно изпълнение на Вазовото стихотворение „Аз съм българче”.
Сладкодумен, с чувство за хумор и самоирония, артистичен и духовит, юбилярът сподели, че нито за един миг от своите 100 години няма за какво и пред кого да се срамува – нито от своя дума, изречена или написана, от помисъл или постъпка; нито от своите потомци! Достолепният и мъдър Кръстьо Рибаров се чувства удовлетворен, че неговите книги вече са достигнали до многобройни читатели в България, Европа и САЩ, Канада и Австралия.
Тържеството завърши с откъс от авторския спектакъл на Тоня Борисова „Пътеки към Душата на България”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post РАННИЯТ ЯВОРОВ – СЕМАНТИКА НА СИМВОЛНИТЕ ОБРАЗИ
Next post ВЕНЦИ ПЕЙКОВ ПРЕДСТАВИ НОВА СТИХОСБИРКА