ЕДНА РАЗЛИЧНА, НО ИНТЕРЕСНА СРЕЩА

КОЛКОТО Е ПО-МАЛЪК ЕДИН КАМЪК, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ТАЙНИ НОСИ В СЕБЕ СИ

 

ЕДНА ПО-РАЗЛИЧНА, НО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕРЕСНА СРЕЩА

 

Беше 277-то изданиe в литературния салон „Вечери на кръста“ на народното читалище „Пенчо Славейков“, а негов гост бе писателят Христо Славов. Срещата наистина бе по-различна, защото той – човекът и творецът – имат необикновена биография, нестандартен подход към творческата работа и изключително интересно повествование, заредено с философски проникновения и обобщения. И един твърде оригинален изказ в процеса на разгръщането на сюжета и характеризирането на героите. А те не са само хора от живия, от реалния живот, а и неодушевени предмети, които говорят и влизат във философски диалог с човека. Впрочем, в повечето случаи той е между Водата, (Реката), Камъка (Камъните) и автора. Всичко това е литературен факт, защото оригинален е погледът, анализът и усещането за същността на нещата около човека, тези в него самия и видимите, или невидими извън него. И отново ще отбележим, че Христо Славов е оригинален творец, защото не е стандартна личност и има богата биография, изградена от факти, дати, събития и способността му да анализира малките светове в нас и на големите такива над нас. Той има още и рядката дарба да намира точните, необходими думи за градежа на своите литературни произведения.

Тези мисли бяха всъщност внушенията от артистичните слова на Виктория Катранова и от тях стана ясно защо е необикновена, тоест по-различна тази, с участието на много почитатели на литературното творчество, приятели на човека и писателя Христо Славов.

Христо Славов е роден на 17 ноември 1955 г. Завършил е „Българска филология“ във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Автор е на 4 книги, засега: „Земно притегляне“, „Бягства“, „Преди сътворението“, „Сянката на лятото“. Член е на СБП. Да, извън стандарта бе тази среща, защото нейният повод не бе нито премиера на нова книга, нито на конкретна годишнина на гостуващия творец. Тя бе посветена на изминатия път и написаните досега книги от този талантлив и скромен с поведението си писател. Затова и представянето му от единствената оценителка на литературните продукции през последните години, уважаваната и обичана от всички Благовеста Касабова, извая пълния творчески портрет на автора и охарактеризира не само героите му в неговите книги, но разкри и същността на творческото му кредо.

„Винаги съм харесвала много неговата проза и как се е случвало през времето, че не съм успяла да кажа това, което мисля за неговото творчество, сподели Благовеста Касабова. Христо Славов е от поколението белетристи, които през 80-те години на миналия век внесоха нещо ново и емоционално свежо в развитието на съвременната българска белетристика. Характерно за белетристичните произведения на Христо Славов е умението му да балансира между утвърждаването на нравствената същност на героите си и незлобливото иронизиране на някои техни действия, мислене и световъзприемане. С перото си на самобитен словесен художник той успява да вникне в народопсихологията на селския човек от втората половина на 20-ти век. Щедрото писателско въображение е подплатено с реални случки и с реални хора. (“Сянката на лятото“ и „Бягство“), продукт на времето и начина им на живот. Той прави портрет на неподправената селска действителност и отношението на героите им към нея. Авторът съвсем естествено съвместява поетично-лиричните описания на природата с делничното и рутинното в ежедневието на жителите от с. Бистренци, в което те се трудят и градят живота си. Христо Славов не остава на равнището на подсъзнателните процеси, а ги обвързва с видимата страна на битието, нравите и духа, мисленето, обстановката и климата, в които живеят неговите герои.“

Христо Славов е посетил повече от 60 държави по света. Винаги е търсил причини да се озове във високи планини и вулкани, да бъде в равнини с непресъхващи реки, или да гледа учудено песъчинките в заливите на Карибските морета. И навсякъде едно и също. Камъните по света много си приличали с камъните в България. Между тях имало някаква връзка, защото знаели едни и същи неща, а много вероятно е да е имало и кореспонденция между тях, в което той не е много сигурен.

Висока оценка на творчеството на Христо Славов даде и Петър Андасаров, който заедно с Благовеста Касабова са общували отблизо с него.

„Тази поезия на природата и на човешката душевност, която присъства в неговата проза, този пейзажно-лиричен характер, правят книгите му ценни. При всички предизвикателства на живота и действителността, той не избяга от литературата”, допълни Димитър Христов

Христо Славов благодари за присъствието на колеги и приятели – почитатели на неговия писателски труд. Той ги изненада с намерението си да продължи философията си в романа „Преди сътворението“ и може би ще се окаже пред прага на своеобразното му продължение в нова книга със заглавие „След сътворението“. Писателят раздаде, подарявайки ги, свои книги с автографи. Срещата завърши с разговори на чаша вино.

 

Текст и снимки: Златка Вълканова

IMG_8464-1024x768 IMG_8463-1-1024x510 IMG_8486-1024x768

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОКАНА
Next post ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЕТЕСИ