ЕДИН  ДВОЕН  ПРАЗНИК

 

В  рамките на есенните литературни празници пред многобройна публика –домът на писателя в Бургас беше препълнен – Пенка Бангова представи третата си книга: „Великденски камбани“.

Сборникът от седемнадесет разказа е населен с десетки персонажи, обединени от една обща черта – етичност; етичност дори и от страна на ония герои, които някога в училище определяхме като отрицателни. Те всички са трудови хора – някои с по-престижна работа, други с не толкова престижна. Едни се чувстват онеправдани (Яна от „Великденски камбани“) и са готови да се самосъжаляват, но накрая винаги намират сили да продължат, защото в душите им отеква звънът на същите тези камбани.

Бангова майсторски е подбрала имената на героите си: Боян Воденичаров, Климент Калоянов, Марина Ванкова, така че да останат задълго в съзнанието на читателя. Названията хармонизират с душевността им и сякаш са своеобразна заявка за постъпките им.

Целият сборник е пронизан от чувство за ведрост, каквито и проблеми да се разрешават. Авторката е наясно, че и лошото има право на съществуване, че Бог го е допуснал, за да се усеща по-отчетливо доброто, което човешките същества си дължат според Христовата повеля : „Любите друг друга“.

Представянето на книгата съвпада с още един празник в календара на Пенка Бангова – нейната седемдесетгодишнина.

Нека и честитим и да и пожелаем дълголетие – житейско и творческо.

                                                                         Манол Манолов

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post СЕГА ГОРЯ, СЕГА СЕ РАДВАМ…
Next post РОДОПСКИ ФОТОРЕПОРТАЖ