ДУХОВНОТО СЪТВОРЯВАНЕ И ОТВОЮВАНЕ НА ЗАВЗЕТОТО С МЕЧ…

Лияна ФЕРОЛИ

 

Малко след Великден, на 9 май – Денят на победата над хитлеристка Германия, Ден на Европа, в навечерието и на 11 май – Денят на Светите равноапостоли Кирил и Методий, Надежда Захариева се срещна със свои почитатели в кърджалийското кафе „Централ”.  Тържеството започна с химна „Върви народе възродени“ в изпълнение на женската вокална група „Ахрида”, продължи с песента „Светът е за двама” в изпълнение на Айдън Мехмед – Ади и с оперетно изпълнение на Иванка Христева. А актрисата Антоанета Миланова рецитира прочувствено едни от най-хубавите стихове на Надежда Захариева. Кърджалийската поетеса Вилдан Сефер също прочете свои любими стихове от творчеството на гостенката и го представи в кратка есеистична форма.

А невероятната сърцеведка Надежда говори  близо два часа, споделя с прехласнатата си  публика своите житейски и творчески откровения, тръгващи от трудното ѝ детство в Сандански, и стигащи до философските концепции на най-древните мъдреци. Рецитираше и свои стихове, свързани с разглежданата тема, които знаеше наизуст, въпреки че през октомври навършва 80 години.  Спомена и забравеното вече послание от автентичният текст на химна „Върви народе възродени“, в който се е казвало: „Духовно покори земята, която завладяха с меч!“  Истинската, духовната реалност, е вътре в нас, каза тя. И нямаше да има външни войни, ако бяхме победили „врага” вътре в себе си. Тогава бихме осъзнали също, че външният свят  щеше да бъде по-светъл и правдив, а главната цел и главният смисъл на живота ни би била Любовта, докато вярата и надеждата  ще бъдат условията за нейното постигане. Тя е и в основата на нашия възкресенски дух, който също живее в нас и ако го изявяваме, той може да променя света към по-добро бъдеще.

Срещата с Надежда Захариева бе организирана от кърджалийската Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров“ и Спортно-интелектуалния клуб „Ахридос” към Военния клуб. В нея участваха като специални гости и представители от Поетичния клуб „Иван Николов” от Хасково.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЛЮБОМИР НИКОЛОВ – САЩ /СТИХОТВОРЕНИЯ
Next post ПОКАНА