ДУХОВНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ

На 31.05. в Културен център „Тракарт“, Пловдив, официално беше открит Международният фестивал на поезията „Духовност без граници“, съвместна инициатива на СБП и Интелектуално-поетично общество „Квант“, Пловдив. Фестивалът подходи с лекцията „Пловдив – градът на боговете“ от д-р Румен Стоилов в Конферентна зала на Бизнес хотел Пловдив на 30.05. Розалия Александрова, главен организатор на събитието, предавано и на живо, беше водеща с екип – Нели Дакова и на пианото Даниела Маринова. Боян Ангелов, председател на СБП и патрон на фестивала откри вечерта. Той благодари за високата чест да присъства и сподели особения възторг, с който е разгърнал алманаха „Цветя от ангели“, сбрал стихове на 96 автори от България, Полша, Белгия, Албания, Узбекистан, Украйна, Турция, Великобритания. Подчерта мотото на СБП да съхранява духовността на поезията, която, всъщност, е безгранична. Елена Диварова прочете думи за книгата, където от първата до последната страница се чувства една тънка сребърна нишка, душата на този форум, свързваща авторите от различни страни, а изкуството на превода е финото поле на мисълта, което минава през езика и го облагородява, интелект и смирение на майсторите на словото, философия и стремеж на осъзнатата творческа позиция.

Мира Дойчинова, носителка на Голямата награда на „Духовност без граници“ от предходното издание на фестивала, връчи Голямата наградата тази година на полската поетеса Ренате Циган, която битува в Лондон.

Последва акцентът – литературно четене на стихове от алманаха. Сякаш времето спря, за да събере добрата енергия на всички присъстващи.

Вечерта естествено премина в свободни разговори, снимки, прегръдки, утвърждаване на приятелства, които се помнят.

Фестивалът продължава с литературна среща на творци от Фестивала с поети от Пловдив в НЧ „Възраждане“, вечер на интернационалната поезия с премиери на нови книги от Славомир Кшишка – Полша, и Розалия Александрова – България, литературно четене в „Тракарт“ – изследователски център и поетичен пленер „По стъпките на светлината“, литературно четене и концерт в галерия „Волар“ – с. Белозем.

 

Диана Павлова, кореспондент на в. „Словото днес“ в Пловдив

01.06.2019 г.

Духовност без граници 6 Духовност без граници 7 Духовност без граници 5 духовност без граници 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ТВОРЧЕСКА СРЕЩА С ПИСАТЕЛЯ-ЮБИЛЯР ВЕНЦЕСЛАВ ПЕЙКОВ
Next post Списание „Пламък“, брой 3, 2019