ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В ПЛЕВЕН НАВЪРШИ 45 ГОДИНИ

В препълнената и с правостоящи зала на ХГ „Илия Бешков” Сдружение „Дружество на писателите” в Плевен отпразнува своя 45-годишен юбилей. Неговото начало обаче трябва да търсим още в първите години на ХХ век, когато Георги Домусчиев, Никола Ракитин и Иван Кирилов полагат основите на звездната история на културата в Плевен. През 1934 г. в читалище „Съгласие” Константин Георгиев, Любен Христов, Петър Панков и Цветан Спасов създават литературен кръжок на името на самоубилия се поет Никола Ракитин. От този кръжок тръгва цяло съзвездие от творци с национална и международна значимост: Величко Нешков, Климент Цачев, Иван Радоев, Вътьо Раковски. През 1946 г. литературният кръжок „Никола Ракитин” приема името на един от основателите му – загиналия в борбата срещу фашизма поет Цветан Спасов. Там формират своите естетически критерии и творческо кредо редица поети и белетристи, които определят националния облик на българската литература и днес: Найден Вълчев, Георги Константинов, Калин Донков, Неда Антонова, Георги Стойков, Христо Ганов и още много други млади творци.

На 19 април 1978 г. Бюрото на УС на СБП взема решение за учредяване на Дружество на Съюза на българските писатели в Плевен, в което да вземат участие негови редовни членове, живеещи и работещи на територията на Плевенски окръг. На 22 април 1978 г. се провежда Учредително събрание за създаване на Дружество на СБП с председател Александър Муратов, първи зам. председател – Величко Нешков, Георги Константинов – зам. председател и Георги Стойков – секретар. Днес дружеството наброява 42-ма творци, 17 от които са членове на СБП. Общото събрание на Дружеството удостои като Почетни членове: Найден Вълчев, Георги Константинов, Пелин Пелинов, Христо Ганов и Иван Дочев, а като Почетен председател – Георги Стойков.

На юбилейния концерт по повод 45-ата годишнина на Сдружението присъстваха Боян Ангелов, председател на СБП, Георги Константинов, зам. председател на Дружеството при учредяването му през 1978 г., и Добрин Добрев, уредник на музейната експозиция „Дора Габе” в нейния софийски дом, дарен от поетесата на СБП за създаване на издателство за дебютни книги на млади автори („ПЛАМЪК”) и като място, където те да се събират и обсъждат своите творчески планове и проблеми. Именно при Георги Константинов в издателство „Пламък”, с предговори от Христо Ганов, бяха издадени дебютните книги на моите ученички в Езиковата гимназия и членове на Литературното студио „Огледало” – сборникът с разкази „Човешки разпятия” на Славена Илийчева и стихосбирката на Христина Лазарова „Кръгове”. В юбилейната концертна програма се включиха със свои стихотворения, като представители на различни възрастови групи: Витка Витанова, Христина Комаревска, Наташа Басарова и Никола Йозов, представител на групата за творческо писане към НУ „Отец Паисий” с ръководител Албена Декова. В хода на годините Дружеството на писателите, със съдействието на Община Плевен, организира и проведе 11 Международни писателски срещи с представители от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Сърбия, Русия и Турция. Произведения  на наши творци периодично се превеждаха и публикуваха в съответните държави. От името на тази група членове на Дружеството Осман Мустафов прочете стихотворението си „На мама” на български и в превод на руски език от Анатолий Полетаев.

От името на СБП председателят Боян Ангелов връчи на новия председател на Сдружението – поетесата Нина Чилиянска – Плакет за заслуги на Плевенското дружество в развитието на съвременната българска литература и по повод 45 години от основаването му. Той поздрави плевенчани със своето стихотворение „Свещен адрес“, свързано с епохалните битки за Освобождението на Плевен през 1877 г.

Георги Константинов, почетен член на Сдружението, сподели свои спомени, свързани с първите години след неговото създаване през 1978 г., и поздрави съгражданите си със стихове, свързани с наближаващия Ден на будителите.

Водещи на юбилейната вечер бяха Лалка Павлова и Атанас Славчев, дългогодишни членове на Сдружението. В концертната програма взеха участие: Детски хор „Звъника” с худ. ръководител Ваня Делийка, Балетна формация към читалище „Съгласие 1869”,  Детско-юношеския фолклорен ансамбъл с ръководители Огнян Лесов и Петя Стоянова, както и пианистката Ива Милковска, член на УС на Дружеството на писателите в Плевен. А Добрин Добрев, който някога е служил във военната школа в Плевен, буквално „взриви” залата със своето великолепно вокално изпълнение. Вечерта завърши с наздравици и коктейл, подготвен от служителите в ресторанта на хотел „РОСТОВ”.

Лалка Павлова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 95 ГОДИНИ ВЪЗХОД НА СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА
Next post НЕ ТЕ ЗАБРАВЯТ ВЪЛНИТЕ, ЧОВЕЧЕ…