ДИМО ТРОЯНОВ – АВТОР С ТРИ ЛИЦА

Анжела ДИМЧЕВА

 

В „Къщата на София”: Димо Троянов – автор с три лица

 

В знаково място за мултижанрови събития през последните 5 години се превърна „Къщата на София” на ул. „Миджур” 12 в столичния квартал „Лозенец”, където мениджърът Дина Темелкова всяка седмица организира изложби, музикални прояви, литературни четения, малки театрални форми.

На 22 юни тук беше открита изложба живопис на Димо Троянов – писател, журналист, художник. Авторът представя три периода от своето изобразително амплоа – абстрактна фигурална живопис, класически натюрморти, пейзажи в стилистиката и техниката на реализма.

На вернисажа бяха представени и две негови книги, излезли през 2022 г.  (изд. „Мултипринт”): „Разни случки от живота” (разкази) и „Без компромиси” (избрани епиграми и афоризми).

Авторът умело прави дисекция на умиращото българско село, изгражда запомнящи се образи на градски бездомници, на изоставени възрастни хора. Викът му е отправен към управляваща каста, която е сляпа за социалното неравенство, за нещастията и недоимъка, стоварили се върху обикновения човек по време на 30-годишния, несвършващ преход.

Епиграмите и афоризмите добавят сполучлив щрих към абсурдите, в които  попада свободният артист, към алчността и финансовия интерес, движещи политическите партии, към лицемерието в личните и обществени отношения, към постоянните „протестиращи”, неясно за какво: „При протестите борбата/ е предимно за парата”.

Ето още три епиграми от сборника „Без компромиси”, който е илюстриран от самия автор:

 

Сатиричен избор

Неизчерпаем извор за сатириците

е поведението на политиците!

 

Хамелеон

Защото в политиката го води само интереса –

той партията сменя често като някаква метреса!

 

Лицемери

Различна в политиката е тяхната позиция,

но интереси лични ги събраха с коалиция.

 

На събитието присъстваха наши известни писатели и художници. Своите впечатления от творчеството на Димо Троянов споделиха проф. дмн Златимир Коларов, поетът Матей Шопкин и проф. д-р Мюмюн Тахир.

„Многострунността на таланта на един човек резонира в душата на читателя и зрителя. За такъв бликащ талант са тесни границите на едно изкуство – това ни показва с мултижанровата си изява Димо Троянов” – каза писателят проф. дмн Златимир Коларов.

Матей Шопкин прочете своята рецензия „По бързея на времето”, в която е отбелязано: „Димо Троянов притежава благословената дарба от най-обикновени случки да сътворява увлекателни разкази. Действието в „Разни случки от живота” се развива във влакове, в таксита, по улици и магистрали, но и в неизменния Димов „Трабант”. В книгата присъства и с. Липен, където авторът е живял до 11-годишна възраст”.

Проф. д-р Мюмюн Тахир цитира немския философ Лесинг: „Художниците пишат с очите на любовта и само очите на любовта трябва да ги съдят”.

Още на вернисажа бяха купени три картини, а публиката може да види експозицията до 27 юни 2022 г.

Цялостната артистична дейност на „Къщата на София” се подпомага от Национален фонд „Култура” към МК, програма „Едногодишен грант”.

 

 

 

За автора:

Димо Троянов е роден на 2 юли 1950 г. в гр. Враца. Завършва Художествената гимназия, а след това и НХА – специалност ,,Декоративно-монументална скулптура”. Работи в областите на скулптурата, живописта, графиката и илюстрацията. В България негови творби притежават държавни художествени галерии и частни колекции, както и частни колекции в над двадесет страни по света. Илюстрирал е книги на видни български писатели. За творчеството си е получавал редица награди.

Освен изявите му в областта на изобразителното изкуство, пише стихове, разкази, статии, рецензии, интервюта. Редактор е в сп. ,,Читалище”. Наред с публицистичните му изяви в периодичния печат, участва в редица авторитетни антологии със свои стихотворения и разкази. Автор е на книгите: ,,Трънливи слова”– 2017, 2019; „ Лирични мигове” – 2017, 2022; ,, Житейски мотиви” – 2020; ,, Без компромиси” – 2022; „Разни случки от живота” – 2022. Всички книги са издадени от ,,Мултипринт”, София. Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 160 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПРОФ ИВАН ШИШМАНОВ
Next post ЗНАК ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И КИПЪР