ДИМИТЪР МИЛОВ ОБНОВИ КЛАСИЧЕСКИТЕ РУБАИ

Анжела ДИМЧЕВА

 

Появи се уникална поетична книга, озаглавена „Горчива тетрадка” – рубаи (ИК „Мултипринт”, 2022). Неин автор е Димитър Милов – едни от знаковите лирици на нашето съвремие.

Премиерата на книгата се състоя на 29 март в „Културен център – Люлин“, където вече 20 години Димитър Милов ръководи Литературен клуб „Люлин“.

Дълбочинен анализ на стила, посланията и поетическите инвенции на поета направи Иван Есенски – член на УС на Съюза на българските писатели, който впечатли публиката с академична 40-минутна лекция за Средновековната източна поезия, оказала огромно влияние върху европейските автори. С талантливо намерени препратки той проследи еволюцията на мерената реч от хилядолетия назад – от тракийската, староиндийската, старогръцката и римската традиция – до народното и личното творчество в Европа в края на 18 век, през 19 и 20 век и в частност – родното словесно творчество: „Истинската поезия през вековете се е превръщала в част от културния слой на народите. Източната култура (особено в ислямския свят) е запазила своите архаични форми до такава степен, че те и до днес са част от активната словесна култура. Поезията на Изтока притежава особен магнетизъм със своята витиевата семантика, иносказателност и подчертано влечение към философските алегории. Начиная от класиците на „златното тривековие“ – Фирдоуси, Омар Хайям, Низами, Саади, та до днес, източните поетически форми изживяват непрекъснато развитие и носят чертите на своето време. Интересното е, че Димитър Милов се обръща към една от най-консервативните, сложни и капризни форми като рубаите. И не само преодолява предизвикателството, но и с лекота я населва със сегашно време… Той предпочете по-сложното и трудното, не позволи на студенокръвната модернистична ръжда да полази струните на топлата му лирика. Горчивината в тази побрала 111 рубаи „тетрадка“ иде от невъзвратимостта на преживяното, но нейният вкусов спектър е изненадващо пъстър.“

В премиерата на новата книга се включиха част от присъстващите поети, които четоха рубаи и свои стихове като почит към Световния ден на поезията, отминал преди седмица. Музикалните интермедии на китара бяха дело на Десислава Георгиева – поетеса и композитор, която изпълни няколко свои песни: между тях беше и авторската песен „Вземи ме” (вдъхновена от „Моята песен” на Елисавета Багряна).

Книгата на Димитър Милов определено може да бъде наречена приносна за развитието на класическата източна форма „рубаи“ на българска почва.

 

Из „Горчива тетрадка“:

 

63.

Записа своята тъга ти в най-горчивата тетрадка –

наздравица вдигни сега за радостта, безумно кратка.

Съдбата все ти прави хватка, но преобръща те така,

че ти да паднеш на крака и да помислиш, че е сладка.

 

101.

Какво ми врачката предсказа, припомням си във този час:

– Любов ще срещнеш и омраза – при тебе всичко е в контраст.

Пази се, имат силна власт! – И днес от всякаква омраза

успявам някак да се пазя… От любовта – не мога аз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОЧИНА ПИСАТEЛЯТ ДИМИТЪР КОСТАДИНОВ
Next post КОНСТАНТИН ЕЛЕНКОВ С НАГРАДАТА „НЕШО БОНЧЕВ“