ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Съюза на българските писатели

Един тъжен афоризъм гласи, че България най-дълго е управлявана от временни правителства. С поведението си българските политици  показват, че възприемат и самата държавност като нещо временно, предназначено предимно за лично ползване и обслужване на чужди интереси.

Тези „временници“ малодушно и безропотно прегърнаха т.нар. „френско предложение“, без да си направят труда да попитат какво мисли и иска народа ни.  От недомлъвките на правителството на К. Петков  се разбра, че то било уж някакъв „разумен компромис“ за влизането на Северна Македония в Европейския съюз. За българите такъв „компромис“  не само е лишен от всякакъв разум – това е нагло натрапена форма на отказ от собствената ни история, от съдбовни за страната ни събития, от паметта за героите, паднали за свободата на тази страдална българска земя.

По същество и исторически последствия „предложението“ е евфемистичен вариант на друг един позорен документ, подписан в Ньой преди 113 години, който подари на съседите ни хиляди квадратни километра територия (в т.ч. и Македония) и над два милиона българи. А истинското име на подобно съглашателство е предателството.

Чудно ли е тогава защо същите тези наши „избраници“ не допуснаха дори до първо четене 12 пъти внасяния проект на Закон за българския език, писменост и книжовност? Но колко радушно се съгласяват да загърбят въпроса за новоизпечения македонски такъв!

Заявяваме, че т. нар. „френско предложение“ е оскърбление за националното ни достойнство и на отстъпниците, които го приемат против волята на народа, трябва да се потърси строга наказателна отговорност.

Призоваваме патриотично настроените български политици, институции и граждани да предизвикат обществен дебат по тези жизненоважни за бъдещето на България проблеми! Съюзът на българските писатели подготвя кръгла маса с участието на писатели, политици и общественици.

 

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПЕТЪР АНДАСАРОВ НА 85 ГОДИНИ
Next post Димитър Петров /БИОГРАФИЯ + РАЗКАЗ