Девети Международен литературен фестивал в Нови Сад

Нови сад за девети пореден път стана домакин на единствения по рода си в Сърбия Международен литературен фестивал.
В продължение на 5 дни над сто чуждестранни и сръбски поети и писатели четат свои произведения на открито – на площад „Търг младенаца“ в Нови Сад, участват в различни срещи и дискусии.
Поетите Боян Ангелов и Анамария Коева бяха участниците от България в проведения тази година фестивал. На площад „Търг младенаца“ те четоха свои стихове на български език, а актьорът от Младежки театър – Нови Сад Емил Курцинак прочете стихотворенията им на сръбски език, в превод на Бранко Ристич.
Във Фестивала до момента са участвали над 480 автори от различни държави – Великобритания, Русия, САЩ, Нигерия, Судан, Тунис, Франция, Германия, Испания, Дания, Норвегия, Швеция, Белгия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, България, Турция, Австрия, Румъния, Украйна, Сърбия и Хърватия.
На специална церемония, организирана в Градската библиотека, г-н Боян Ангелов връчи Почетен знак на Съюза на българските писатели и Грамота за изключителен принос в развитието на българо-сръбските отношения на изявените сръбски писатели и приятели на българската литература Йован Зивлак, Бранко Ристич и Никола Страйнич. Председателят на СБП благодари за топлия прием, като изрази увереност, че ползотворното сътрудничество между българските и сръбските писатели ще продължи да се развива.
По-късно в приятелска атмосфера бяха обменени идеи за бъдещи съвместни инициативи на Съюза на българските писатели и Съюза на писателите на Войводина.
В рамките на Фестивала се връчват три награди.
Най-старата от тях е „Бранкова награда“, на името на поета Бранко Радичевич за дебютна поетична книга на автор до 29 години, която се връчва вече за 54-ти път и чийто пръв носител е Васко Попа.
Друга престижна награда е за най-добро изпълнение на слам-поезия пред многобройна публика, която чрез гласуване на самата вечер определя победителя и носителя на тази награда.
Тази година Международната награда за литература „Нови Сад“ получи Антонио Делторо (Мексико). Наградата се дава на изтъкнати поети и писатели за техния принос към световната литература. Досегашни нейне носители са Кристоф Мекел (Германия), Жан Пьер Фай (Франция), Бен Окри (Нигерия), Шон О’Браян (Англия), Любомир Левчев (България), Катарин Шмид (Германия), Кшищоф Карасек (Полша) и Мирча Картареску (Румъния).
Левена Филчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next post НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС „МИЛА РОДИНО”