ДВОЙНА ПРЕМИЕРА В ПЛОВДИВ

 

На 25.06.2018 г. в библиотека „Иван Вазов“, Пловдив, се състоя двойна премиера на книги, дело на издателство „Захарий Стоянов“.

Иван Гранитски се спря на зловредната тенденция напоследък за гавра с имена светини за българите, засегна и темата за деградиращите, функционално неграмотни хора, завършващи училище. Новата поетична книга на председателя на СБП Боян Ангелов „В сянката на хоругвите“ Иван Гранитски определи като книга с метафорични послания, която стъпва на традицията в българската литература; авторът продължава да разгръща и развива търсения, започнати още в предишните му стихосбирки. Същите знакови думи, емблематизиращи понятия като свобода, волност, непокорност, вярност и достойнство; негръмогласна поезия, противостояща на неоглобализма, който сочи отказване от Ботев и Левски, Вапцаров и Райна Княгиня, националната чест и достойнство. Поезия – контратеза на омерзителното настояще, където всичко се разпада.

Боян Ангелов запозна присъстващите с няколко свои стихотворения, разказа за срещите си по покана на Македонското дружество на писателите.

Иван Гранитски прочете стихове от новата си поетическа книга „Стрелата на времето“. Боян Ангелов открехна тази „книга за началото и края“ – стихове, които са не само чувствени изблици, но и тайнописи на съкровена изповед, очертаващи тематичния кръгозор и космогоническата свързаност на човека с линеарната безкрайност, през която стрелата на времето прелита в кръг, приемащ очертанията на човешката душа.

Времето се оказа кратко за многобройните въпроси от публиката, но началото на диалога за следващи срещи беше поставен

 

Диана Павлова,

кореспондент от Пловдив

IMG_20180625_170005

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр. 23, 2018
Next post СРЕЩА МЕЖДУ СЪГРАЖДАНИ