ДВЕ ДУМИ ЗА ЛИЛЯНА СТЕФАНОВА

Никола Инджов за Лиляна Стефанова

 

Неведнъж съм писал, че световният литературен персонаж представлява паралелно човечество, в което художествените образи имат привлекателно житейско покритие и са пример за следовничество, дори за идеал на личността. Откакто съществува книжовност хората се самооприличават на героите на Сервантес, Рабле, Шекспир, Толстой. Кой в романтични просъници не се е изживявал като Одисей или Дон Кихот, като Хамлет Принц Датски или Медния конник, като Гъливер или Кола Брюнон? Кой българин не е бленувал поне веднъж да бъде Васил Левски – истинският или пресъздаденият от Иван Вазов?

В мемоарния роман „Моят луд век“ Лиляна Стефанова възражда средата, в която е израснала самата тя, и на свой ред превръща в паралелно човечество образите на бежанското си детство, на ремсовата си младост, на литературната си зрелост и на разумната си днешна премъдрост. В тази забележителна книга   е описан живот, който и моето поколение прекара в същите върховни храмове на духа и таланта – училищата и читалищата. Ние се вглеждахме отблизо и отдалече в същия млад интелектуален елит на обновеното общество – Стефан Продев и Коста Цонев, Георги Тодорчев и Георги Стоилов, Иван Давидков и Владимир Солоухин, Юлия Друнина и Георги Джагаров… Именно тях сега Лиляна Стефанова възвръща и едновременно отдалечава от нас, защото изпълнява  истинска писателска мисия – да ги приобщи към паралелното човечество на литературните персонажи. Безсмъртното народонаселение на света. Сърца на времето и сърцевина на епохата, извън която отечествената история би била сметище с царски скелети и крепостни развалини…

Тук Лиляна Стефанова  споменава  и немалко други лица от житейското и литературното си обкръжение. Засега те са извън паралелното човечество. Аз съм един от тях и това ми повелява да   провъзглася книгата  за нейната съдба и като книга за съдбата на няколко поколения тракийци, македонци и добруджанци от крайните бежански поселища на изтерзана България.

 

Никола Инджов

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post ЛУДИЯТ ВЕК НА ЛИЛЯНА СТЕФАНОВА
Next post Напусна ни ИВАН БУБАЛОВ