„ДА СПАСИМ АЛЬОША“

 МЕЖДУНАРОДЕН ОБЩЕСТВЕН ФОРУМ

„ДА СПАСИМ АЛЬОША“

 

На 11 април т.г. се проведе Международният обществен форум „Да спасим Альоша“. Инициативата за провеждането на форума е на Асамблеята на народите на Евразия. Съорганизатори от българска страна станаха организациите – членове на Координационния съвет „България-Русия“, а от руска – Съюзът на приятелите на България на Русия и Фонда за развитие на международните интеграционни процеси „Открит свят“. Целта на Форума беше: да се обединят усилията за създаване на широко обществено движение за съхраняване на паметниците на воините-освободители като важна част от културното наследство на героическата история на страните, участващи в борбата и Победата над фашизма по време на Втората световна война и Великата Отечествена война.

Форумът се проведе във формат офлайн и онлайн, като в България включването се проведе от София и Пловдив. Модератори на форума бяха: от от руска страна – Валерий Рузин, заместител на Генералния секретар на Асамблеята на народите на Евразия, президент на Евразийската академия за телевизия и радио, а от България – Станка Шопова, председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“. В срещата взеха активно участие политици, учени, обществени дейци. Участваха и много младежи – защитници на паметниците от Втората световна и Великата отечествена войни. Включиха се участници от Русия и страните от ОНД, както и от цяла Европа – Франция, Словакия, Сърбия, Молдова, и др. От българска страна участие взеха депутатите от БСП Борислав Гуцанов, Ирена Анастасова и Иван Петков, професорите Нина Дюлгерова и Светла Тошкова; обществените дейци (ръководители на организации – членове на КС „България-Русия“) Снежана Тодорова, проф. Светлана Шаренкова, Евгений Белий, Марина Дадикозян, Златомир Дьовленск, Ирина Къстева и др. От Пловдив с изказване и конкретни предложения в защита на „Альоша“ се включиха Илия Гатев, зам-председател на ОС гр. Пловдив, проф. Виолета Ковачева – диригент и ръководител на формация „Орфей“, Стефан Георгиев от младежкото обединение на БСП и др.

Участниците във форума емоционално и аналитично обсъдиха възможностите за привличане на вниманието на широката общественост към проблемите за съхранението на историческото наследство на народите в защита на националните интереси на всички страни и недопускане да се преиначава и пренаписва историята за нашето общо историческо минало.

Текстовете на всички доклади ще бъдат събрани в сборник, който ще бъде в най-скоро време публикуван на сайтовете на организаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НАТАЛИЯ НЕДЯЛКОВА /СТИХОТВОРЕНИЯ
Next post ВИОЛЕТА БОНЧЕВА /СТИХОТВОРЕНИЯ