ДА РАБОТИМ ЗА ПРИЗНАНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Анжела ДИМЧЕВА

Диана Саватева – журналист, поетеса, депутат, зам.-председател на Комисията по култура в Народното събрание, посети Съюза на българските писатели и разговаря с Боян Ангелов – председател на СБП. Посещението беше осъществено по покана на Боян Ангелов, а поводът беше назрялата необходимост от разискване на важни за писателската гилдия теми, към които Диана Саватева има сериозно отношение.

Само личност като нея – едновременно автор и част от законодателната власт на държавата – притежава усета и познанията да вникне в проблемите на писателите от различни поколения, членуващи в писателски съюзи и сдружения в столицата и в провинцията. От друга страна, бидейки част от управлението на страната, тя би могла да бъде в основата за изясняване на редица проблемни ситуации. В продължилия два часа разговор бяха обсъдени няколко теми.

На първо място – проблемите около практическото въвеждане на директивата PLR (авторските права в библиотеките), която е въведена като рамков текст в Закона за авторското право и сродните му права, но не се прилага.

На второ място – системното ощетяването на българските автори от издателите, върху които няма контрол. Голяма част от тях сключват договори и заплащат труда само на най-популярните и продаваеми български писатели. Все по-често издателствата не предлагат писмен, двустранен и консенсуален договор на автора. Начинаещите и малко популярни автори са принудени да търсят спонсори или сами да заплащат за издаването на техните книги, както и сами да ги разпространяват, защото не подписват маркетингови клаузи. Това е много удобно извинение за издателите, които прилагат чл. 53 от ЗАПСП, касаещ „поръчано издание”. Авторите са ощетени и от непосилната търговска отстъпка (50%), която масово искат собствениците на книжарници.

На трето място: убийственият ДДС върху книгите трябва да бъде прецизиран и намален значително за книгите на българските автори. В много държави от ЕС този данък върху творбите от националната литература е не по-висок от 7 %.

На четвърто място: нужна е нова политика в областта на културата, която да стимулира изявата на талантливите автори: да се прекъсне порочният кръг на раздаване на награди по извънлитературни съображения или на приятелска основа. Да се помисли за незавидното социално положение на голям кръг от творци, които преживяват с мизерни пенсии или са безработни, а СБП не може да им помогне, защото по принцип няма държавна субсидия за творческите съюзи.

Боян Ангелов и Диана Саватева се съгласиха, че ще търсят общ хоризонт между културната политика на правителството и интересите на членовете на Съюза на българските писатели в името на авторитета и разгръщане на самобитната креативност на всеки един писател. Диана Саватева подари на Боян Ангелов своята стихосбирка „Градът – любовна карта”, а Боян Ангелов й подари юбилейната антология „Иде ли?” (проза), издадена по случай 105-годишнината на СБП.

 

 

Анжела Димчева, Боян Ангелов и Диана Саватева

51150941_407051393201045_8705365261168934912_n

Един коментар към публикацията “ДА РАБОТИМ ЗА ПРИЗНАНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

  1. Вулкан изригва и разлива като горещ сладкиш из цялата земя морета океани езера и реки вихрушка ще ги завърти скалите се блъскат със огромна сила и какво ще се получи една голяма филсофия игра в нареждане на мисли пъзели с открити думи картина нарисувана със букви описания получени от свързването на мозъка и сърцето при което портите на съзнанието се отключват и мисълта Литва там някъде в безната на изкуството което като един огромен океян от мисли сътворили тази планета и с тежка сила зглобили една идея СЪВАРШЕНСТВО,но измамено от греха идеал изгубен във вечността

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НАПУСНА НИ ПИСАТЕЛЯТ ЙОРДАН ХАДЖИЕВ
Next post „ЮЖНО УТРО” – СПИСАНИЕ НА НАДЕЖДАТА