ГРАНИТСКИ И КАРАМАНЧЕВ С ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА НА УНИБИТ

ИВАН ГРАНИТСКИ И ВАЛЕНТИН КАРАМАНЧЕВ БЯХА УДОСТОЕНИ С ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА НА УНИБИТ

На официално тържество в Деня на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий – 11 май 2022 г. – двама видни писатели бяха удостоени с титлата Доктор хонорис кауза на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Тържеството се водеше от проф. д.ик.н. Стоян Денчев, който приветства преподавателския състав и гостите, като обяви, че досега седем изтъкнати личности в областта на културата, образованието и политиката са почетни професори.

„Днес е един голям празник за България и за православния свят. По предложение на факултетния съвет (проф. Ваня Добрева, проф. Мюмюн Тахиров и проф. Евгени Велев) решихме да удостоим двама знаменити творци и общественици член-кор. Иван Гранитски и писателят Валентин Караманчев с титлата Почетен доктор“.

„Този университет има велика слава: от Тодор Боров през Любомир Левчев до Антон Дончев. Тук е истинският храм на българската книга. Моето верую е следното: нищо не сме направили за отечеството, ако не сме направили всичко. Ще даря 1000 тома класическа и съвременна литература на УниБИТ“ – каза член-кор. Иван Гранитски.

В словото си Валентин Караманчев говори в притчов стил за появата на книгата в исторически план: „Появата на всяка книга е едновременно саможертва и отплата“.

Гости на тържеството бяха Джордж Марк Райнов – член на УС на Международна фондация „Кирил и Методий“, Снежана Йовева – директор на Културния институт към МвнР, доц. д-р Венцислав Велев, творците Петър Андасаров, Светлана Шаренкова, Валерия Велева.

Своеобразни „асистенти“ на проф. Петева – ректор на УниБИТ, при поставяне на тогите и връчването на регалиите бяха проф. д-р Христина Богова, проф. д-р Тереза Тренчева и проф. дн Иван Гарванов.

 

Анжела Димчева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ГОДИШНА ЛИТЕРАТУРНА ДИСКУСИЯ НА СБП
Next post ТВОРЧЕСКИ ВЕЧЕРИ ЗА ДИМИТЪР ЯРЪМОВ