ГРАДАЦИЯ ВЪРХУ СЧУПЕНИ СТЪКЛА

В емоционално-откровен тон премина премиерата на две стихосбирки на Александър Крумов. Събитието се състоя в Галерия-книжарница „София-прес“ на 8 февруари 2024 г. и беше водено от писателя Добрин Добрев Финиотис, който представи автора и прочете няколко негови стихотворения. Присъстващите чуха есеистично-аналитичните думи от Боян Ангелов, включени в двете издания.

Първата книга „Градация на важността“ (изд. „Български писател“, 2020) фокусира вниманието на читателя върху ежедневни събития, изпълващи новините, преплетени със световни катаклизми като коронавируса, екокастрофата и войните. „Наблюдавайки тази амалгама от събития и явления, поетът Александър Крумов успява да създаде мисловни и емоционални конструкции на реалния свят и да построи своя градация на важностите, които ни съпътстват…“ – пише Боян Ангелов в предговора на изданието.

В типичния си автоироничен стил Александър Крумов разказа, че поезията е неговият спасителен пояс от всички катаклизми: „След 1989 г. като Божие наказание започнах да изливам мислите си върху белия лист. Аз не пиша за птичките и тревичките. Пиша срещу войната, имам 54 стихотворения против войната. Пратих ги на Доналд Тръмп и Владимир Путин, дори на Г-20, те не ми отговориха… Срещу партии обаче не пиша – не съм част от никоя партия“. Поетът изрецитира творбата си „Война или фундамент“.

В книгата присъства и образът на жената („Ухание на жена“, „Чаках те“, „Долу в реката се къпят жените“).

Последва премиера на втората книга „Боси върху счупени стъкла“ („Български писател”, 2023), която е посветена на дявола, душата и любовта. В тази книга зрее уникален континуум – с препратки към времена, пространства и културни наслагвания – познати и непознати. Метафорите са оригинални и сполучливо възпроизвеждат парадокса на видяното, преобръщайки обекта и субекта на поетичния сюжет:

 

*** 

По думите вървя към теб

когато ли ще те стигна

и силует до силует

ще бъдем четка и палитра.

 

„Новата книга на Александър Крумов е ново стъпало в неговото възходящо развитие и още едно доказателство за талантливите му находки по пътя към истините на мъдростта“ – пише поетът Боян Ангелов в послеслова към изданието.

В авторския рецитал прозвучаха още творби от книгата, а присъстващите с удоволствие разгърнаха страниците и също четоха избрани от тях стихове.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post КОГАТО БЕЛЕНЕТО НА ЯБЪЛКИ Е НАСЛЕДЕНА МАГИЯ
Next post НЕУДЪРЖИМО ТЪРСЕНЕ НА ЧОВЕКА