ГОДИШНИ НАГРАДИ НА СБП 2015

По повод 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бяха връчени традиционните годишни награди на Съюза на българските писатели в галерия „Средец” на Министерството на културата

 

В своето встъпително слово председателят на СБП Боян Ангелов подчерта, че продължаваме една традиция, започнала още от 30-те години на миналия век, когато са учредени годишните награди на СБП и че те са получавани от най-големите български писатели.

 

Годишните награди за 2015 г. са в няколко раздела

Наградата за роман бе присъдена на Георги Чаталбашев за книгата му „Резерват за грешници”. Получавайки наградата, той сподели, че признанието на колегите е най-важното от всички други. Чаталбашев за трети път е отличен със сериозна награда за своя труд.”Нека да се научим да не се гледаме накриво – каза писателят, – а да бъдем добронамерени, търпеливи  и смирени, като искам да направя много съществена добавка – смирени не означава примирени. Нека да бъдем непримирими постоянно към лъжите и неправдите, които в нашия свят са повече.”

В раздел „Поезия” беше отличен поетът, публицистът и журналистът Драгомир Шопов за книгата му „В прозореца ми вечерта поглежда”. „В такъв момент е обяснимо всеки от нас да се вълнува,-каза той, -искам да благодаря на всички, които оценяват продукцията на българските писатели. На този Съюз, основан от Дядо Вазов, който е принуден да преминава през много препятствия, но този Съюз е жив и ще го има.”

В категорията „Литературна критика” награда бе дадена на Панко Анчев за „Непрочетеният Тончо Жечев”. Книгата му е посветена на една от големите фигури в българската литература и култура след Втората световна война – автора на „Българският Великден и страстите български”.

За „Публицистика” наградата получи проф. Чавдар Добрев за книгата му „Власт и безвластие”. Според проф. Добрев главният акцент в нея е върху един голям българки публицист, революционер, идеолог на българския анархизъм Георги Шейтанов. А истинската публицистика отваря очите на слепеца, каза той.

В раздел „Документалистика” бе отличен Георги Стойков за книгата „Мисия „Свобода”. В творбата си авторът разказва за един голям родолюбец, борец за свободата на поробена Македония – Христо Чернопеев.

А в категорията „Мемоаристика” наградата на СБП получи Георги Стоянов за „Паметта на сърцето”.

СБП присъди и награда в раздела „Фолклористика” на Петър Динчев за творбата му „Потомка на Орфей”, защото певицата Бойка Присадова, на която е посветена тя, е единствената българска народна певица, увенчана с голямата Международна награда, наречена от специалистите „Фолклорен Оскар на Европа”.

За „Детска литература” наградата бе връчена на писателката Петя Александрова за книгата й „Хей, таралежите, що ми се ежите”.

От 2014 г. и УС на СБП също присъжда свои отличия

За 2015 г. ръководството на Писателския съюз даде най-престижното отличие „За цялостно творчество и принос към съвременната българска литература” на писателя Никола Инджов. А почетната грамота на УС на СБП получи Лалка Павлова за нейната книга „Жена, Слово, Космос”.

По традиция годишните отличия на СБП се съпътстват и с поименни национални литературни награди. За есеистика и публицистика наградата „Богомил Нонев” получи писателят Христо Черняев за книгата му „Образи от слово”. А Националната литературна награда „Божидар Божилов” бе дадена на Ели Видева за творбата й „Проекции върху сферична природа”.

Съюзът на българските писатели, изразявайки уважение към труда на творците, връчва и грамоти за принос към съвременната ни литература. За 2015 г. и по повод 24 май грамота получиха Никола Николов, Илия Пехливанов, Венко Евтимов, Венцислав Пейков, Борислав Бойчев, Мюмюн Тахир, Георги Ведроденски, Валентина Атанасова, Павлина Павлова, Иванка Денева, Христо Славов, Емил Енчев, Стоян Вълев.

Свои отличия връчи и издателство „Български писател”

С грамоти то награди Атанас Звездинов, Никола Гаговски, Рада Добриянова, Катя Воденичарова.

Главният редактор Надя Попова, от името на вестник „Словото днес”, отличи с грамоти автори със значими публикации през 2015 година: Анелия Гешева, Таньо Клисуров, Станко Нацев, Драгомир Шопов, Чавдар Добрев, Коста Костов, Филип Марински, Румен Стоянов, Георги Н. Николов, Рада Добриянова, Станислав Пенев.

Тържеството продължи на чаша вино.

За повече снимки ни потърсете на страницата на СБП във ФЕЙСБУК.

[button link=“https://www.facebook.com/%D0%A1%D1%8A%D1%8E%D0%B7-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-Union-of-the-Bulgarian-writers-488804291253643/“ type=“big“ newwindow=“yes“] СБП[/button]

 

IMG_4753 IMG_4900 IMG_4810 IMG_4803 IMG_4792 IMG_4780 IMG_4776 IMG_4783 IMG_4775 IMG_4772 IMG_4761 IMG_4758

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post П О К А Н А
Next post Вестник „Словото днес“, бр. 19, 2016