ГОДИШЕН ЛИТЕРАТУРЕН ОБЗОР В СЛИВЕН

В рамките на първия за годината Петъчен литературен салон за двадесет и пети пореден път в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – гр. Сливен бе анализирана книжната продукция на сливенските автори за 2022 г. Над четиридесет и пет книги на автори от Сливен и региона бяха представени на 3 февруари 2023 г. в читалнята на регионалната библиотека.

Целта на превърналото се в традиция културно събитие е да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори, да се анализират тенденциите в книгоиздаването в региона и, не на последно място, да се провокира интересът на читателите към новоиздадените книги.

Голямо е жанровото разнообразие на включените в представянето книги. поезия и проза за възрастни (романи, разкази, новели, есета), приказки и стихове за деца, монографични изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, родови изследвания, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, интервюта, библиографски издания, летописи, албуми, каталози на изложби, учебници и учебни помагала.

Част от изданията, появили се на книжния пазар през изминалата година, вече са имали своята премиера, за други литературният обзор е първо представяне.

В раздел „Поезия” бяха представени девет книги с поезия, между които: юбилейното издание „Събрано“ на Радой Ралин, „Избрана лирика“ на Валентина Радинска; стихосбирките на Веселин Веселинов, Катрин Федина, Дора Чолакова-Илиева, Стефан Стоянов, Даниела Иванова, Николай Русев и сборникът с епиграми на Щилиян Щилиянов.

Сред книгите, включени в раздел „Проза”, се открояват издадените през 2022г. романи на: Камен Васевски,  Росица Добрева и Луиза Абраамян;  сборниците с разкази на Петя Александрова, Василен Васевски, Михаела Димитрова и др.

През 2022 г. е най-голям броят на издадените книги от раздел ”Отраслова литература” с автори известни сливенски историци, фолклористи, библиографи и изследователи, журналисти, художници, театрали, педагози и преподаватели във ВУЗ. В представянето бяха включени и няколко издания на  РБ „Сава Доброплодни”: уникалният био-библиографски указател „Добри Чинтулов”, издаден по повод 200 г. от рождението на бележития сливенец, както и изданията,  реализирани в рамките на XXIV Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2022: сборникът с доклади от кръгла маса с международно участие „Изкуството да се пише за деца днес – между модерните послания и фантазния свят”, сборникът с наградени творби от Национален литературен конкурс „Истории от магазинчето за щастие”, както и каталог от изложба илюстрации на Сотир Гелев – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2021 г.

Продукцията на сливенските автори по традиция бе представена от дългогодишните приятели на сливенската регионална библиотека и на сливенските творци – поета Тенко Тенев, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол (за разделите „поезия“ и „детска литература”) и от литературния критик Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека „Г.С.Раковски” – гр. Ямбол (за разделите „проза” и „отраслова литература“). Водещ на събитието бе журналистката Нели Димитрова.

В края на представянето известната художничка Димитрина Дойчинова дари на директора на регионалната библиотека в Сливен д-р Росица Петрова-Василева картина от последната си изложба като благодарност за активната роля на институцията през годините за популяризиране творчеството на сливенските творци.

 

        

 

         

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post КАЛИНА КОВАЧЕВА /БИОГРАФИЯ + СТИХОВЕ
Next post ПОКАНА