ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ СТАНА ПОЧЕТЕН ЧЛЕН НА СЪЮЗА НА ПИСАТЕЛИТЕ НА КИПЪР

ПОЕТЪТ ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ СТАНА

 ПОЧЕТЕН ЧЛЕН НА СЪЮЗА НА ПИСАТЕЛИТЕ НА КИПЪР

На 9 ноември 2021 г. в Културен център на община Строволос, Никозия, Съюзът на кипърските писатели и Клубът на приятелите на библиотека „Строволос“ организира представяне на поетичните книги „Дърво и птица“ на Георги Константинов (двуезично издание) и „Огледални вселени“  на Василка Петрова-Хаджипапа. На събитието присъстваха известни кипърски писатели и интелектуалци, официални лица, както и многобройни членове на българската общност в Кипър.

Председателят на Кипърския съюз на писателите Йосиф Йосифидис представи творчеството и новата стихосбирка на Георги Константинов, и със специална грамота обяви, че по решение на Съюза, Георги Константинов е избран за негов почетен член. Българският поет получи специална почетна грамота за неговото обичано в Кипър творчество и големия му принос чрез списание „Пламък“ в културната дипломация между двата приятелски народа. Г-н Йосифидис представи пред присъстващите стихотворението „Дърво и птица“, дало името на стихосбирката на Георги Константинов като не пропусна да спомене, че то вече е преведено на 35 езика.

Приветствия към авторите поднесоха  г-н Любомир Тодоров, посланик на Република България в Кипър и Мария Михайлиду, Президент на Клуба на приятелите на Общинската библиотека в Строволос, Никозия.

Двуезичното издание на стихосбирката „Дърво и птица“ на Георги Константинов е поредното свидетелство за дългогодишното сътрудничество в сферата на литературата между двата народа. Преводите на гръцки език са направени от българско-кипърската поетеса Василка Петрова-Хаджипапа и нейния съпруг Христос Хаджипапа, също български възпитаник. Илюстрациите на двете стихосбирки са дело на талантливата художничка и тяхна дъщеря София Хаджипапа, завършила Националната художествена академия в София.

Рецитал от стихове на поетите на гръцки език изнесоха популярните актьори Моника Мелеки и Андреас Николаидис. Актрисата Моника Мелеки е българка, която от десетилетия живее и работи в Кипър заедно със съпруга си, популярния актьор и режисьор Андреас Мелекис, и двамата възпитаници на НАТФИЗ.

Василка Петрова-Хаджипапа също представи най-новите си стихове, включени в стихосбирката „Огледални вселени“, провокирайки публиката със своите екзистенциални прозрения за проблемите на нашето съвремие. Тя е родена в София. Завършва немска и английска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“, член е на Съюза на българските писатели. От няколко десетилетия живее в Никозия заедно със съпруга си Христос Хаджипапас. Занимава се с преводаческа дейност от и на български, гръцки, немски, английски и руски езици,  с литературна и театрална критика. Заедно със съпруга си превежда и публикува в Кипър и Гърция българска поезия и проза. Първата ѝ книга със стихове „Глътка въздух” е публикувана през 1983 г. в Кипър на гръцки език, макар че голяма част от стиховете са писани в България. Следват още няколко стихосбирки, издадени в България и Кипър.

Вечерта се превърна в празник на духа, поезията и приятелството – думи, които звучаха често, изпълнени с дълбок смисъл.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОЧИНА ДИМИТЪР ЗЛАТЕВ
Next post 90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОНКА ПЕТРУНОВА