ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ НА 90

ЮБИЛЕЙНО ТЪРЖЕСТВО ЗА 90-ГОДИШНИНАТА НА ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ

 

 

90-годишният юбилей на писателя и общественика Георги Йорданов беше отпразнуван в град Сливен по покана на кмета Стефан Радев. Издателят Иван Гранитски представи книгите „Притаени мигове“ и „Съзидатели“ в Сливен, които очертават профила на Георги Йорданов като един от най-знаковите държавници на България през 70-те и 80-те години. Припомняме, че той е бил зам.-председател на Министерския съвет, министър на културата и председател на Съвета за духовно развитие към МС. С неговата деятелност се свързва създаването на редица институции в областта на културата в Града под Сините камъни и в някогашния Сливенски окръг.

„Името на Георги Йорданов е емблематично за Сливен“, заяви кметът Стефан Радев на срещата. „Имам честта да общуваме сравнително отскоро и съм много впечатлен от личността му. Рядко срещана сплав от ренесансова личност, дълбоко културна и в същото време с голям размах. Няма как да не сме благодарни на поколението на Георги Йорданов, което изгради Сливен такъв, какъвто го познаваме. Най-голямото лоби, което е имал някога Сливен в централната власт, е било по времето на управлението на Георги Йорданов. Един от проблемите ни днес е да мислим, че държавата ни е длъжна, а той многократно е казвал, че трябва ние да правим всичко по силите си за нея, за нашия град“, каза Радев.

„Трите най-важни качества на Йорданов са, че той е държавник, високо морална личност и човек на духа“, заяви издателят Иван Гранитски. Книгите му са неговото духовно верую за всичко, което е направил за България, допълни той.

От името на Съюза на българските писатели приветствие и плакет за принос към литература и култура поднесе Боян Ангелов – председател на организацията. В поздравителния адрес се казва:

 

ДО

Г-н ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ

ЕКС МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

НА  РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЙОРДАНОВ,

 

За нас е чест да Ви поздравим с достолепния житейски юбилей.

Желаем Ви да бъдете здрав и бодър, да имате винаги този несломим дух, даващ криле и сила – пример за всички дейци на българската култура. Те Ви почитат и уважават истински от времето на Вашия активен период на държавен ръководител до днес, защото сте знакова фигура в обществено-политическото пространство на България.

Вие сте от малцината политически личности, които във вихъра на социалните разломи и реформи не загубихте своите нравствени качества и самоуважение, не се огънахте под натиска на конформистката политическа конюнктура, не предадохте идеите си, а продължавате да ги отстоявате със завидно упорство.

Политическата Ви кариера е време на съзидание, единение и възход на българската култура, ръководена от Вас с впечатлителен интелект, с познание и уважение към народа.

Рядко може да се намери политик, който да притежава тази проникновеност и  този вътрешен респект към хората на голямото изкуство.

А те се отнасят към Вас  с такъв респект и доверие, защото виждат в проявите Ви талант и добротворство – качества, особено важни в днешното сложно време.

Такава е обичта и на българските писатели към Вас. А с Вашите великолепни книги пресъздавате времето на духовната зрелост на Отечеството ни!

 

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!

 

С ДЪЛБОКО УВАЖЕНИЕ:

БОЯН АНГЕЛОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 

 

 

 

От своя страна Георги Йорданов благодари за вниманието и допълни, че приема думите за себе си като признание за делата на всички хора които са дали своя принос за Отечеството. „Сам човек не може да стори нищо, а стореното за род и Родина никога не е достатъчно. Изумявал съм се от вдъхновението и предприемчивостта на хората в нашия град. Тук никога не е гаснел духа на предприемчивостта. Изпълнен съм със светла мечта, че това ще продължи да е така. С удоволствие узнах, че по инициатива на кмета Радев и общинското ръководство ще се изгради една от най-добрите индустриални зони. Ако няма дух на предприемчивост, на всеотдайност и на единение, няма и напредък. Нека да сме единни за постигането на високи цели и това трябва да надделее над всякакви спорове и борби. Да има и приемственост“, каза Йорданов. Той бе поздравен и от Мария Нецова, представител на Съюза на българските журналисти
На юбилейното тържество присъстваха представители на държавната и общинската власт, ръководители на културни институции, творци, много граждани.

Георги Йорданов е роден в Твърдица, област Сливен на 29 май 1934 година. Завършил е право. Започва трудовото си поприще като прокурор в Сливен. Заемал е висши ръководни длъжности в града и столицата до 1989 година. Важен фактор е в осъществяването на редица идеи и проекти, сред които изграждането на НДК, честването на 1300 години България, Асамблеята „Знаме на мира“ и много други. През 2023 година бе удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век – огърлие“, с диплом за най-добър министър на културата в ново време.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ДАНИИЛ Е НОВИЯТ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ
Next post КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА СБП ЮЛИ ’24