В ЛОМ СЕ ПОКЛОНИХА ПРЕД ДЕЛОТО НА ЕКЗАРХ АНТИМ ПЪРВИ

 Лилия ХРИСТОЗОВА

Сто петдесет и първата годишнина от избора на Антим Първи за български екзарх беше тържествено чествана в Лом по инициатива на Дружество „Будители” в област Монтана със съдействието на Военния клуб в града. „Денят 16 февруари 1872 година е паметна дата в българската история – каза в словото си председателят на Дружество „Будители” в област Монтана Юлий Йорданов. – Точно в него преди 151 години българите, населяващи Османската империя, за първи път избират свой екзарх. От този ден нататък Българската екзархия развива активна дейност срещу униатската пропаганда. Екзарх Антим Първи изиграва съществена роля за изграждане на Екзархията и за културно-просветното издигане на българския народ. Под негово ръководство са конструирани епархиите на новата църковна област и са определени техните църковни ръководители. Екзархията полага грижи за учебното дело и за организацията на църковния живот. След Априлското въстание прави всичко възможно, за да бъдат запознати международната общественост и чуждите дипломати в Цариград за извършените от османлиите произволи и жестокости при потушаването на въстанието, а след освобождението е сред основоположниците на българския парламентаризъм.“

За увековечаването на това велико дело с благословението на Видинския митрополит Даниил Видинската света митрополия, Съюзът на българските писатели, Фондация „Читалище”,  списание „Читалище” и дружество „Будители” в област Монтана обявиха конкурс на тема „Ще бъда блажен, ако възкръсне България за нов свободен живот!“, посветен на живота и делото на Екзарх Антим I. По покана на Дружество „Будители” в област Монтана в Лом в честването на годишнината взеха лауреатите на конкурса от област Монтана.

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил благослови проявата, даде висока оценка на стореното от Екзарх Антим Първи и изрази своето възхищение от организацията и резултатите от конкурса. Митрополитът обяви, че на януарското заседание на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия е решено творческото състезание тема: „Ще бъда блажен, ако възкръсне България за нов свободен живот!“ през 2023 година ще бъде с благословията на Светия синод. В конкурса могат да участват творци от 5 до 105-годишна възраст. При оценяването на творбите ще се имат предвид следните възрастови групи: 5-7, 7-11, 11-19 и над 19 години. Творческото състезание е в категориите: поезия – стихотворение, белетристика – разказ, публицистика – есе; рисунка, песен и кинофилм.

Творбите следва да бъдат тематично свързани с личността, живота и делото на Екзарх Антим I. Поощряват се авторови търсения в проблематиката, зададена от темата на конкурса – духовната извисеност на саможертвата по подражание на Христовата саможертва, връзката ни с Екзарх Антим днес, жертвата на личния интерес в полза на общото благо. Всеки участник може да участва с по едно авторско произведение.

От името на областния управител на област Монтана Валери Димитров бяха връчени грамоти за отлично представяне в конкурса на ломските участници: Илиан Николов от литературния клуб „Кръстьо Пишурка” при читалище „Постоянство 1856” – Лом; Георги П. Георгиев, Никола Михайлов, Веселина Кирилова и на екипа от ученици от VI а клас при Иновативно средно училище „Димитър Маринов“ с ръководител Аделина Димитрова.

Сърдечно, с топли думи към лауреатите от конкурса се обърна началникът на Регионалното управление на образованието в област Монтана Трайка Трайкова.

По решение на Управителния съвет Дружество „Будители” в област Монтана награди Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил с най-високото си отличие – почетната грамота. Наградата му се присъжда за неговия изключителен личен принос за развитието на духовния живот на дружеството, за грижите за пресиянието на религиозността, по повод 50+1-я му рожден ден и петата година митрополитско служение на Видинската епархийска катедра.

На тържеството бяха прожектирани филмите, завоювали втора и трета награда.

Сюрприз на вечерта бе импровизиран миниконцерт, изнесен от гостуващите по покана на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, американски йеромонаси от българския Православен манастир „Св. Йоан Кръстител“ в Уоруик, Масачузетс отец Йосиф и отец Натанаил. С чудесна виртуозност те изпълниха църковно-славянски песнопения.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ДУХОВНИТЕ ПОСЛАНИЯ НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
Next post Иванко МАРИНОВ /за Левски