ВРЪЧИХА НАГРАДАТА „ВЛАДИМИР БАШЕВ“

На всеки две години в Литературния кабинет „Владимир Башев“ в София се връчва едноименната награда за поезия на млад автор до 32 години – възрастта, на която загива внезапно в катастрофа талантливият поет Владимир Башев (1935 – 1967). Участващите в конкурса стихосбирки трябва да са издадени през последните две години, а наградата се присъжда съвместно от Националния литературен музей и НДФ „13 века България“.

Церемонията по връчването на приза се състоя на 22 ноември 2023 г. и беше водена от директора на НЛМ Атанас Капралов. Ралица Райкова е новият носител на Националната награда за поезия „Владимир Башев“ за стихосбирката си „Фигури от сол“ („Жанет 45“, 2022). От името на поетесата наградата получи нейният баща, тъй като тя в момента следва в Париж. „На 24 години се чувствам едновременно далече и близо до онези 32, на които си отива Владимир Башев. Възрастта всъщност не е от значение, от значение е как я изпълваш.“, написа в послание от Франция Ралица Райкова.

Журито връчи и три грамоти: на Катя Димитрова, Веселин Веселинов и 19-годишната Бюлен Абдишкова.

Журито тази година беше в състав: председател Георги Константинов и членове Надя Попова, Атанас Капралов, Мариана Кирова и Валентина Радинска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОЕТИЧНА АНТОЛОГИЯ
Next post ЙОРДАН АТАНАСОВ /СТИХОТВОРЕНИЯ