ВИСОКО ПРИЗНАНИЕ ЗА НАШ СЪНАРОДНИК В АРЖЕНТИНА

Аксиния Иванова, председател на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“

Съвсем наскоро в град Лас Бреняс на аржентинската провинция Чако се състоя знаменателна церемония. Висшият съвет на Националния североизточен университет (UNNE), признавайки заслуги към регионалната култура и принос за укрепване идентичността на Чако, присъди званието „Почетен професор“ на известния творец с български корени Омар Хектор Ценофф. Отличието връчи ректорът на университета проф. Делфина Вейраве, а на тържеството присъстваха  депутатът Едуардо Сиполини, кметът на общината Виктор Мачука, служители на местната власт, дейци на културата, приятели.

Малко пояснение – в тази доста отдалечена от столицата Буенос Айрес провинция е локализирана най-старата и голяма нашенска общност в латиноамериканската страна. А проф. Ценофф, с изключителните си заслуги в политическата, социалната, културната, образователната и религиозната сфера, безспорно се е утвърдил като най-изявеният съвременен интелектуалец от българската диаспора в Аржентина. Автор е на множество литературни творби, носител на награди от различни писателски конкурси, а неговото име носи едно от училищата в родния му град.

Гражданска асоциация „Българите в Аржентина” също има своя принос в случилото се интелектуално събитие. При връчването на високата титла организаторите прочетоха официално писмо-поздравление от нашата организация. Досега, с годините, нееднократно сме публикували материали в печатни и електронни български издания за видния ни съотечественик. Негови интервюта са излъчвани по медиите на Асоциацията – интернет радио „Моята България“ и интернет телевизия “Los Búlgaros TV”, единствените български информационни средства от този тип на латиноамериканския континент. По наше предложение Омар Ценофф е включен в популярния сборник „Българското слово на литературния глобус” (съставител Георги Николов), редом с автори – българи или с български произход от целия свят.

Град Лас Бреняс преди години е обявен от аржентинското правителство за Провинциална столица на имигрантите. С това се подчертава важността на преселниците, които намират своето място там. На тази земя се изявяват писатели, поети, музиканти, художници и скулптори от различни националности, със съществен принос в областта на културата.

Нашата общност не прави изключение и има повод да се гордее с представители като проф. Омар Хектор Ценофф, посветил живота си на това да служи на обществото. А за нас остава удовлетворението, че българското се е утвърдило и е завоювало уважение и в тази част на света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПЕТЪР АНДАСАРОВ С НАЦИОНАЛНА НАГРАДА
Next post МОДЕРНАТА ЕПОХА, ПРЕП. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ