ВИКТОР САМУИЛОВ С НАГРАДАТА „ВАЛЕРИ ПЕТРОВ“

Анжела ДИМЧЕВА

 

За четвърти път беше връчена Националната литературна награда „Валери Петров“, учредена през 2020 г. от Съюза на българските писатели, НЧ „Емил Шекерджийски – 1919“ и семейството на Валери Петров, чийто представители участват в журито. Възникването на този знаков приз е по предложение на Анжел Вагенщайн, а финансовото измерение на наградата се подкрепя от бразилския писател от български произход Илко Минев.

Лауреатът за 2023 г. е поетът, сценарист и преводач Виктор Самуилов, автор на повече от 20 поетични книги за деца и възрастни, на шест сценария за късометражни филми, на десетки преводи от руски език. Тържеството събра в зала „Ерусалим“ на Еврейския културен дом в София повече от 150 почитатели на Валери Петров и Виктор Самуилов, както и редица писатели, журналисти, общественици.

„Поетичното утро“ в памет на Валери Петров се състоя на 22 април 2023 г. и се водеше от Мориц Машиах – председател на НЧ „Емил Шекерджийски – 1919“. Наградата беше връчена от  Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, който обяви, че от настоящата година, благодарение на Служебното правителство и Президентството, ще се връчват две нови Държавни литературни награди: „Христо Ботев“ и „Никола Вапцаров“: „Връчването на наградата „Валери Петров“ вече е традиция. За да се стигне обаче до тук, имаше един не малък път на развитие. Благодаря за подкрепата на Анжел Вагенщайн – един от най-верните приятели на Валери Петров. Днешното събитие е особено тържествено: толкова много публика не се е събирала досега, за което благодаря на НЧ „Емил Шекерджийски – 1919“. Благодаря на проф. Иво Хаджимишев, на внуците на Валери Петров – Анна Хаджимишева и Огнян Самоковлийски“.

„Тази награда не е държавна, тя идва от хората, които носят в сърцата си Валери Петров…“ – каза проф. Иво Хаджимишев…

Рецитал по стихове на Валери Петров изнесe актьорът Ицко Финци, който по изключително атрактивен начин представи част от книгата „От иглу до кюнец“ (73 басни), като актьорът получи заслужени аплаузи и за популярната песен „Животът, естествено, е нещо сложно…“. Публиката чу и интерпретация на поезията на Валери Петров, дело на на театрална школа „Йосиф Шамли“ с ръководител Ованес Торосян.

В отговор Виктор Самуилов сподели спомени от срещите си с големия поет. Свои мисли за Валери Петров и Виктор Самуилов изказаха писателите Николай Шопов, Васил Сотиров и Юлия Пискулийска.

Предходните носители на наградата „Валери Петров“ са поетите Петър Анастасов (2020), Бойко Ламбовски (2021) и Васил Сотиров (2022). На плакета, олицетворяващ наградата, е изобразена портретна рисунка на Валери Петров, дело на Борис Ангелушев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ОТЛИЧИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ В ЯПОНСКИ КОНКУРС ЗА ХАЙКУ
Next post Вестник „ЛИО“, бр. 1, 2023