Вечер, посветена на поета Петър Андасаров

DSC02079 DSC02078На 21 юли т.г. в Галерия-книжарница „София прес” се проведе вечер, посветена на поета и есеиста Петър Андасаров. Тя се осъществи по инициатива на Съюза на българските писатели. Водещ на вечерта беше Боян Ангелов, а поводът вече е известен – на 4 юни в специална тържествена церемония в Центъра за култура „Братя Миладинови“ – гр. Струга – Република Македония Петър Андасаров бе обявен за лауреат на Международната литературна награда за 2015 година, за член на Медитеранската академия и му бе присъдено званието Академик, което е особен знак за високо признание за творец на България, член на Съюза на българските писатели. На новия носител на тази международна литературна награда е било оказано голямо внимание, изразено му е било почитание като за скъп гост и нов член на Академията през цялото време на Деветата среща „Година на есето 2015“. Форумът е бил посветен на 154-годишнината от излизането от печат на знамения сборник „Народни песни на братята Димитър и Константин Миладинови“, и на 200-годишнината от рождението на техния меценат Йосиф Щросмайер.
Директорът Разме Кумбароски обяви решението на Управителния съвет на Медитеранската академия, а неговият председател Йован Паскоски връчва на лауреата й за 2015 г., българският поет и есеист Петър Андасаров, почетен диплом, златен плакет и златен знак за вечност. Думите му към него са: „От този момент вие сте член на Академията на Медитерана и неин академик!”
Актьорът Вели Чаушев прочете вдъхновеното слово на македонския поет Бранко Цветкоски, произнесено в Струга и посветено на творчеството на Петър Андасаров. Прочете и стихове на поета -академик. Развълнуван, П. Андасаров благодари на присъстващите и прочете две от най-новите си стихотворения – едното, посветено на естрадния певец Васил Петров, който присъстваше на тържествената вечер и другото – посветено на поета Бранко Цветкоски. За творчеството на Петър Андасаров се изказаха поетите Васил Василев и Матей Шопкин. Сред присъстващите бяха: Евтим Евтимов, Драгомир Шопов, Лъчезар Еленков, Венцеслав Пейков, Романьола Мирославова, Лидия Николова, Атанас Звездинов, Атанас Капралов, Анелия Сенгалевич, Виолета Христова, Гриша Трифонов, Иван Кьосев, Стефан Симеонов, Величко Хинов и други.

DSC02103 DSC02085

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post РАБОТНА СРЕЩА И НАГРАДА ВКУПОМ!
Next post АНЖЕЛ ВАГЕНЩАЙН ЗА МИНАЛОТО И СЕГА