ВЕСЕЛА ЛЮЦКАНОВА В МОНТАНА

Лилия ХРИСТОЗОВА

 

Регионалната библиотека „Гео Милев”, Дружеството „Будители” в област Монтана и Славянското дружество в града бяха домакини на творческата  вечер „Живеем или пребиваваме във „Време за негодници,  време за светци“ – среща с писателката  Весела Люцканова.

Библиотекарката Валерия Кръстева прочете фрагмент от книгата „От хаоса на преживяното с даровити и бездарни“.  Модераторът на срещата, литературният критик Юлий Йорданов каза: „Това е монтански дебют за белетристката, затова реших да направя мини блиц анкета с трима почитатели на литературата в Монтана. Въпросът беше „Какво ви говори името Весела Люцканова?” Първият отговори: „Оооо, да! Чел съм я! Направо ти казвам: чел съм нейната книга „Клонинги”, ама това беше много отдавна”. Вторият: „Много интересни разкази пише тази жена. Гледах я веднъж по телевизията и страшно ми хареса!” А третият истински ме изуми: „Ами тя е гордост за литературата ни, но защо не я канят на среща с читателите в Монтана, ума ми не го побира!”

Иска ми в размислите за творческото битие на Весела Люцканова дебело да подчертая. Весела е дълбок, проникновен психолог. Тя по образование е строителен инженер, а аз бих я определил като инженер, проектирал сериозни градежи в стойностната белетристика. Дори бих я нарекъл доайен на дамската белетристика у нас. И не е само психолог, но и психоанализатор на времето, в което живеем. Даже си мисля, че четейки книгите ѝ, ние сякаш сме хироманти, виждаме като на длан триединството на отечеството ни: минало – настояще – бъдеще. Пък защо не и да се докосва до вижданията на Иван Хаджийски за народопсихологията българска –

заяви Юлий Йорданов

Развълнувана, Весела Люцканова сподели: „За мен писането е като дишането. Ще пиша до сетния си дъх!“,

По време на творческата  вечер Весела Люцканова дарѝ книги на библиотеката, получи цветя, раздаде автографи и се снима с нейните почитатели.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post БЕЗГРАНИЧНА ДУХОВНОСТ – МЕЖДУ НЕБЕТО И ЗЕМЯТА
Next post ПОКАНА