ВЕНЦИ ПЕЙКОВ ПРЕДСТАВИ НОВА СТИХОСБИРКА

ВЕНЦЕСЛАВ ПЕЙКОВ ПРЕДСТАВИ СТИХОСБИРКАТА СИ „КАТАРЗИС“
Най-новата книга с поезия на Венцеслав Пейков „Катарзис“ (2023) е дело на издателство „Български писател“. Представянето на автора и неговата поезия се състоя на 12 юни 2023 г. в клуб „Журналист“ (СБЖ). Събитието се водеше от поета Ивайло Диманов, а за творческия път на Венцеслав Пейков говориха Боян Ангелов, Матей Шопкин, Петя Цолова и Виктория Катранова.
Ивайло Диманов прочете биографията на В. Пейков, който е започнал кариерата си като белетрист, но постепенно е преминал към поезията; стана ясно, че той е лауреат на 12 награди, а негови стихове са поместени в 20 антологии. Около сцената беше подредена изложба от икони, притежание на Венцислав Пейков, който в края на събитието подари част от тях на присъстващите.
„Той притежава особено прецизно отношение към словото, притежава и едно изключително качество – да помага на хората и е безкористен приятел“ – каза Боян Ангелов и прочете мнението на Евтим Евтимов, Лъчезар Еленков и Драгомир Шопов, които са се изказали за Венцислав Пейков в края на новата книга.
Матей Шопкин разказа спомени от тяхната обща младост и прочете свой текст, включен в книгата: „Познавам Венцеслав Пейков от студентските ни години. Той бе студент по българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, членуваше в литературните кръжоци „Васил Воденичарски“ и „Димчо Дебелянов“. Сърдечен в обноските си, елегантен и чаровен, тогава Венци пишеше разкази – кратки, изящни лирически разкази. Всъщност това бяха чудесни стихотворения в проза. Затова не се изненадах, когато след години, вече утвърден белетрист и журналист в Радио София, се посвети на поезията. И завоюва своя творческа територия, своя красива висота“.
Прозвуча авторски рецитал по творби от „Катарзис“.
Венцеслав Пейков беше поздравен от колеги писатели, сред които бяха Благовеста Касабова, Георги и Тина Драмбозови, Величко Хинов, Мая Панайотова, Елисавета Шапкарева, Стоянка Боянова, Минко Танев, Анжела Димчева и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН 100-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ
Next post ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА ЙОРДАН КОЛЕВ