ВАПЦАРОВ И ПЕСЕНТА НА КУКУМЯВКИТЕ

Петко КАНЕВСКИ

носител на националната литературна награда „Пеньо Пенев”

 

Винаги съм твърдял, че четирите поетични вулкана на България са Ботев, Яворов, Вапцаров и Пеньо Пенев! Въпрос на личен светоглед! И тези четирима титани на духа са силно противоречиви личности като всички гении, но забележете какво неистово сходство има техния земен завършек! До един – френетично влюбени в безсмъртната социална идея!

Разбира се, че повод за тези редове е „фундаменталното” интервю на Марин Георгиев в сайта на в. „24 часа” от 17.10 т.г., където той анатемосва Вапцаров и роднините му в жалък опит да реанимира пещерния антикомунизъм.

Пошлото в случая идва, че интервюто се основава на полулъжи и инсинуации. Тук ще се позова на унгарския публицист, историк и философ Артур Кьостлер: „Две полуистини не правят истина, а две полукултури не правят култура.”

М. Г. няма милост и за личната ми приятелка Мая Вапцарова (при това близки сме след 10 ноември 1989 г.!). Къде ти тук свян при М. Г., че от рода Хаджи Продан (Проданичини – основоположника на Вапцаровия род!) от 1740 г. ДЕВЕТ поколения са участвали в национално-освободителните борби на Отечеството – десетки разстреляни и загинали във въстания, бунтове, непокорства…

„Бедни ми, бедни Македонски” – Мая за чемер са ти десетките документални филми за Космогонните познания на хилядолетните цивилизации траки и атланти обитавали по нашите земи!?

В интервюто, освен обилната енергия излъчвана от М. Г. Егоцентрала, долавям и фрагменти от моя любима песен „Почему аборигены съели Кука.?” Цитирам дословно М.Г.: „У нас вече три десетилетия съм единственият писател, заклеймен и преследван за книгата си в условията на демокрацията.” И тъжно, и абсурдно – хем заклеймен и преследван, хем Шеф на седмичника „Литературен форум”, цели 13 години, който М. Г. „превръща във флагман на смяната на режима, запази стремежа си към самостоятелност и „западния си дух”“, и който се финансира безкористно от …

Та цялата тази „мозайка” от разстрели по иконите на българския дух не е ли винтче от онази „цунамена” програма за България на Ран-Ът, с главен диригент Джордж Сорос в ход и досега от наши „еничари-лешояди”?

И ако М.Г. не е от тях, защо не срина фалшивия мит за поета Вапцаров, когато обитаваше СБП преди 10 ноември’89? Ако Бог стои зад него, вярно ли е че е получил 5 цифрена сума за „Третия разстрел”, или да? Нима Юда е толкова евтин?

Има още мегдан Вазов да бъде „освободен” от „Под игото”, Ботев – да спре да „грачи” със своите фейлетони; Яворов – да „пее” само „Хайдушки песнопения” без глупави социалистически навеи; Вапцаров – да замине немедленно за Райха, пардон – за Кремъл и т.н. и т.н. до окончателната победа над възпроизвеждащите се ивангранитовци, боянангеловци, минчоминчевци, петърандарасовци и пр. и пр. Ами, какво да направя г-н М.Г. като тези са хем талантливи, хем плодовити, хем обемисти…; като цели 30 години заедно с „Отровено общество”, заедно с другите „политфинансови бюра” не съумяхте да създадете писатели, които да не живеят в политическите пространства на Варшавския договор (където вероятно сте полагали войнишка клетва за вярност в БНА – член на същия Варшавски договор!!!!) Но както би възникнал един латински мой приятел: „О, темпора, о, море…”

И понеже „софиянци” са много етични, аз ще ви го кажа в пряк ред: само Русия не закачайте, тя не е заслужила вашето внимание, тъй като се изживявате като последна инстанция на Истината! За справка: Тютчев!

И понеже родът ми е южняшки, а то е всичко селски корени, но до ден днешен аз не съм видял селянин да… проси, ще си позволя да цитирам своя отдавнашна творба:

 

ТРЕТИ ВУЛКАН

 

Недолюбваният от новите

варвари Вапцаров

написа дипломата си

„Моторни песни”,

без да е учил

руска филология

на „Любянка” – 28

и без да е стъпвал

в Москва.

Негово Величество

Борис ІІІ му изпрати

100 грама олово

на Гарнизонното стрелбище.

В името на Царя

и Отечеството!

 

Из стихосбирката „Горе ръцете”

 

И вместо епилог да знаете, че доматите не ги ядем с коловете, пратих интервюто ви на 20 познати с различни политически убеждения. Ето синтезирания отговор на болшинството, написан от публициста Атанас Панчев:

„Вапцаров не е черга, всеки да се завива с него. Той е безсмъртният поет на България, убит от фашистите и толкова. Тука няма политика. Трагико-комично е да се правят експерименти с един от най-великите поети! Дори и от програмите в училище искат да го махнат и кой? Тези лица, които правеха кариера на гърба на комунизма като Инджев и Коритаров – агент X и Y. Никой не трябва да пипа големите поети на България: Ботев, Яворов, Смирненски и Вапцаров, те са недостижими. Някои хора даже не трябва да изговарят техните имена, за да не ги омърсят. Не пипайте великите. Те затова са велики и безсмъртни. Те са светци за народа!”

И понеже Бог е пред мен аз го моля – след 30 години от почти митологичния „преход” към демокрация, време е да спре: неглижирането на Православието, чуждопоклонничеството, преиначаването на историята ни, унищожаването на паметници и отричането на антифашизма!

Защото, въпреки всичко и всички сатанаилови войни, Доброто е живо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post КУЛТУРАТА НА СЛУГИНАЖА
Next post НИКОЛАЙ ПЕНЧЕВ С НАГРАДА „КАЛИНА МАЛИНА“