БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ СЪС ЗЛАТНИ ЗВЕЗДИ

Българските поети Стоянка Боянова и Минко Танев получиха златнии звезди в конкурси на Global Literary Society/Глобално литературно общество. Темата „патриотизъм“ донесе на тандема две златни звезди за заслуги в областта на глобалната литература. В обществото членуват над 5500 писатели от цял свят. Българските автори са признателни за високата чест на Bhagirath Choudhary, основател на GLS и на редакционния екип.

Минко Танев е носител на три златни и две бронзови звезди, Стоянка Боянова – на златна и сребърна за принос в световната литература.

Стоянка Боянова е в Европейския топ сто на най-креативните хайку автори за 2018 г.

Публикували са в Япония, Индия, България, Сърбия, Полша, Германия, Франция, Англия, САЩ, Африка.

Членове на: Съюза на българските писатели, Дружество на писателите – Пловдив, Дружество на писателите – Карлово, Хайку клуб – Пловдив, Български хайку съюз, Хайку фондацията – САЩ, Обединеното хайку и танка общество – Великобритания, Световна хайку асоциация – Япония, Глобално литературно общество, Съюз на писателите на обединените нации, Световно съвременно литературно общество – Непал и др.

Двамата са включени в The First Anthology of World Gogyoshi /Първата антология на световно гогьоши. Те представят България между 120 автори от различни страни.  Гогьоши е стихотворение в пет реда със заглавие. За разлика от японската класическа вака/танка не се спазват определен брой срички в отделните стихове (5-7-5-7-7). Родоначалник – Таро Аизу – Япония, наш съвременник. Формата обединява древногръцкото произведение в пет линии с императорските петстишия на Изтока.

Мнозина поети, в това число и български, споделят мнението на Алън Самърс, бивш президент на Британското хайку и танка общество, че кратките поетични форми са най-разпространени днес по света. В тях няма място за излишни думи. Литературни изследователи смятат, че символите са по-характерни за този вид поетика, както е в Светото писание, в сравнение с класическите строфи, където метафората е най-значима тропа.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПРАЗНИК НА ПОЕЗИЯТА В СОФИЯ ПРЕС
Next post НАПУСНА НИ ВАСИЛ ЗЛАТАРЕВ