БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ НА 24 МАЙ В БЕЛГАРАД

Подписан е нов договор за сътрудничество между СБП и ССП

 

По покана на Съюза на сръбските писатели, председателят на СБП Боян Ангелов и Димитър Христов участваха в Празниците на Светите братя Кирил и Методий в Сърбия,  заедно с творци от Словакия, Хърватска, Русия и Република Македония. След службата, посветена на славянските първоучители в църквата Св. Св. Кирил и Методий в Белград, важен акцент на 23 май бе подписването на договор за сътрудничество между Съюза на българските писатели и Съюза на сръбските писатели. Председателят на ССП Радомир Андрич изрази задоволството си, че за десетгодишен период, откакто двата писателски съюза имат договори за съвместни творчески инициативи, литературният обмен на делегации, преводите и издаването на книги и в двете държави са се активизирали в дух на приятелство и разбирателство. Боян Ангелов говори за историческите връзки на българската и сръбската литератури, създавани на кирилица, и за новите възможности да развиваме творческите контакти и приятелските отношения.

В салона на ССП бе проведена Академия на почит към делото на Равноапостолите. Участниците в тържествата говориха за достиженията на славянската писменост и култура и четоха стихове, които прозвучаха в оригинал и в превод на сръбски.

В 11 часа на 24 май се състоя поднасяне на цветя на паметника на Кирил и Методий в Белград, организирано от Посолството на Република България. Присъстваха посланици и делегации от славянски и други страни, духовници и творци.

Програмата на Празниците продължи с литературни вечери. Боян Ангелов и Димитър Христов, заедно с Радомир Андрич и десетки сръбски писатели участваха в литературната вечер в град Костолац. След посещението на някои от забележителностите на град Пожаревац, в храма Св. Максим Изповедник в Костолац се състоя богата културна програма – откриване на изложба, литературно четене и изпълнения на черковнославянски песнопения. Програмата обедини в един общ празник писатели от славянските страни, отците от църквата, просветни и културни деятели и се превърна в апотеоз на славянската писменост и култура.

На 25 май, на официалния прием на Българското посолство в Белград, посветен на Св. Св. Кирил и Методий, бяха проведени разговори с посланик Ангел Димитров, с дипломати и сръбски творци за приноса на Съюза на българските писатели в популяризиране на родната словесност в Сърбия.

IMG_2859 IMG_2862 IMG_2851 IMG_2848  20160523_163738 20160524_185845 20160525_132527

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОЧИНА ПИСАТЕЯТ ТОДОР БИКОВ
Next post Вестник „Словото днес“, бр. 20, 2016